lauantai 8. syyskuuta 2012

Siivouspäivä 8.9.2012, Helsinki

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olin Siivouspäivän aikaan kaupungissa. Avoimia kaupunkikirppistapahtumia vaikuttaa olevan niin paljon, että ne saattavat pian jo tehdä Valtterin kaltaiset kirppikset turhiksi - ainakin tällaisena vuodenaikana, kun ulkona myyminen todellakin on mahdollista.

Siinä missä Ravintolapäivän suhteen myyntipisteiden keskittyminen samoille, suosituille paikoille mielestäni ei ihan toimi, Siivouspäivänä tilanne on toinen. Esimerkiksi Karhupuisto oli täynnä myyjiä, ja myös asiakkaita. Tällaisessa tapahtumassa ostoskelu on helpompaa, kun myyntipisteet ovat lähekkäin. Vaikka tapahtumasivulla on kartta samaan tapaan kuin Ravintolapäivässä, lähtisin jonnekin syrjemmäs yhden tai muutaman myyjän tähden vain, mikäli tietäisin siellä myytävän jotain äärimmäisen kiinnostavaa tai uniikkia. Suurin osa myyntikuvauksista on kuitenkin vain luettelo kategorioista (vaikka mukana oli myös mielikuvituksellisia määritelmiä), eikä se houkuttele ainakaan minua erityisesti klikkailemaan kuvauksia auki, vaan pikemminkin vilkaisemaan, millä suunnalla myyntipisteitä on eniten. Kirppariostoskelun henkeenkin kuuluu se, että voi tehdä yllättävän löydön - ei niinkään se, että tiedossa on etukästeen tuotteiden tarkat kuvaukset, joiden perusteella hankkimishimo heräisi.

Tutustuin tarjontaan Kalliossa, Torikortteleissa ja Ullanlinnan suunnalla. Paras tarjonta (kuin myös parhaat hinnat) oli ehdottomasti Karhupuistossa.

Torikortteleiden elävöittämisestä on mediassa puhuttu paljon, ja elävöittämistä alue todellakin kaipaa. Miljöö on kaunis, mutta siellä pyörii lähinnä turisteja. Johtuneeko ilmiö siitä, että alueella tai sen liepeillä ei juuri asu tavallisia ihmisiä, tai siitä, että alueella on lähinnä varsin hintavia kauppoja, jotka eivät myy sellaisa tuotteita, joita kukaan varsinaisesti tarvitsisi. Torikorttelit olivat Siivouspäivänä pettymys. Paikalla oli vain muutamia myyjiä ja kourallinen asiakkaita. Sisäpihoilla olisi kuitenkin mahdollisuus vaikka mihin, joten toivottavasti jotain ihmisläheistä toimintaa alueelle kehitetään.

Dianapuistossa ja Agricolan kirkon seutuvilla piti kartan mukaan olla myyntikeskittymiä, mutta ne olivat varsin vaatimattomia, vain muutama myyjä - ja esiin kirjoitetut hinnat olivat suhteellisen korkeita ottaen huomioon, että kyseessä on kirpparitapahtuma.

Säätila oli eritoten myyjien kannalta jokseenkin hermoja vaativa - sää oli upea ja aurinkoinen, oikea unelmasää tällaiselle tapahtumalle, mutta välillä kohdalle osui varsin tymäkköjä ukkoskuuroja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti