perjantai 21. syyskuuta 2012

Saara Cantell: Tähtitaivas talon yllä

 SES, Helsinki 21.9.2012.

Saara Cantellin elokuva Tähtitaivas talon yllä on herkkä, viipyilevä ja hidastempoinen elokuva kolmen sukupolven naisista, heidän elämänkohtaloistaan: onnenhetkistä, suruista, saavutuksista ja menetyksistä.

Aikatasot - nykyaika, 70-luku ja 40-luku - vaihtelevat jatkuvasti, tarina leikkautuu aikatasolta toiselle peilipintojen, heijastumien ja esineiden kautta, ja osin henkilöhahmoista tuntuu, kuin aika olisi yksi, kuin menneisyydet ja nykyisyys olisivat samanaikaisesti läsnä. Tapahtumapaikka on jatkuvasti sama: sukutila Itä-Suomessa.

Elokuvan rytmiin pääseminen kestää jonkin aikaa, varsinkin kun naisten tarinat keriytyvät auki vasta pikkuhiljaa. Hidastempoisuus tuntuu alkuun banaalilta, mutta hiljalleen, kun pääsee virittymään tunnelmaan mukaan, elokuvasta kasvaa pieni suuri tarina. Kullakin sukupolvella on ajalleen tyypillinen elämä, ja ympäröivä maailma määrittää pitkälti ne mahdollisuudet, vaihtoehdot ja mahdottomuudet, joita tapahtuu. Kuitenkin ajasta toiseen naisten elämänsisältö rakentuu tehtyjen ratkaisujen varaan, ja vaikka ne ulkopuolisista näyttäisivät pieniltä asioilta, niihin liittyy suuria tunteita ja ne ovat elämän sisältö. Ulkopuolelta ei voi tuomita tai arvottaa sitä, mikä on tärkeää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti