William Uryn Basam Booksin Viisas elämä -sarjassa julkaistun elämäntaito-oppaan alaotsikko kertoo teoksen näkökulman: "Kuinka sanoa toiselle ei ja päästä silti myönteiseen lopputulokseen." Uryn tausta on hänen uransa neuvottelijana; hän on ollut neuvottelemassa poliittisissa konflikteissa, joissa kompromissin syntyminen on vaikuttanut epätodennäköiseltä, ja toisaalta hän on osallistunut yritysneuvotteluihin. Aiemmin hän on kirjoittanut neuvottelutaidon oppaita, mutta Myönteisen ein näkökulma on se, että konflikteissa hankittua neuvottelutaitoa olisi hyödyllistä soveltaa myös ihmissuhteisiin, niin perheessä kuin työelämässäkin.
Ideana on rohjeta sanoa ei, mutta siten, että kukaan ei menetä kasvojaan vaan kaikille jäisi kieltäytymisestä huolimatta voittajafiilis. Uryn malli muistuttaa klassista hampurilaismallia: ensin jotain hyvää, sitten kritiikkiä, sitten taas jotain hyvää. Jokainen kolmesta osasta jakautuu vielä vastaavasti kolmeen, eli periaatteessa kyseessä on yhdeksänvaiheinen toimintamalli.
Mallissa tuntuu olevan ideaa, mutta se vaatii myös kärsivällisyyttä ja pelisilmää sekä kykyä asettautua vastapuolen asemaan. Ury ottaa teoksessaan esille runsaasti erityyppisiä käytännön esimerkkejä, jotka havainnollistavat osuvasti neuvottelumallia.
Lähtökohtana on se, että ein sanominen jollekin asialle tarkoittaa kyllän sanomista jollekin toiselle asialle, ja tälle pohjalle rakentuvat kaikki seuraava askeleet. Kysymys on siis todellisen päämäärän tiedostamisesta, itsetuntemuksesta, joka antaa voimaa päätökselle.
Uryn kirja on kokonaisuudessaan mielenkiintoista luettavaa niin ihmisuhdetaidoista kuin neuvottelutaidostakin kiinnostuneille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti