keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Mikko-Pekka Heikkinen: Terveiset Kutturasta

"Sieltä ne saatanat tulevat."


Johnny Kniga 2012. 236 s.

Mikko-Pekka Heikkisen romaani Terveiset Kutturasta kiinnosti minua kahdesta näkökulmasta: toisaalta dystooppisen luonteensa vuoksi - romaani kertoo tulevaisuuden Suomesta, jossa Pohjoinen ja Etelä sotivat toisiaan vastaan -, toisaalta siten, miten se mahdollisesti uudelleenkirjoittaa kotimaisen sotakirjallisuuden genreä.

Dystopiana Terveiset Kutturasta on toimiva romaani. Romaanissa maaltamuutto ja kaupungistuminen ovat edenneet siihen pisteeseen, että Helsinkiin ei enää oteta uusia asukkaita. Vastapainoksi maaseudun palvelut on karsittu niin minimiin, että tavanomainen eläminen tuntuu hyvin hankalalta (kuinka kaukana tämä on nykytilanteesta?). Suurien kaupunkien ja maaseudun välinen vastakkainasettelu kärjistyy romaanissa siten, että Pohjois-Suomi saa tarpeekseen Helsingin säätämistä laeista ja olosuhteista ja julistautuu itsenäiseksi. Puhkeaa sisällissota.

Sotaromaanina Terveiset Kutturasta on sen sijaan melko rasittavaa ja stereotyyppistä, osittain postmodernin itsetietoista tekstiä. Kertojia on kolme: eteläsuomalainen sotilas Jesse Purola, Pohjois-Suomen joukkojen johtaja, Saamen vapautusrintaman CSV:n päällikkö Oula ja toimittaja Aino Riski. Jesse Purola on nykynössö etelän mies, joka rintamaolosuhteissa tauotta miettii, "mitä Koskela tekisi". Tätä kautta romaani on jatkuvassa vuoropuhelussa Tuntemattoman sotilaan (niin kirjan kuin kahden elokuvaversionkin) kanssa. Oulan hahmo edustaa pohjoisen tosimiestä, joka osaa johtaa joukkojaan auktoriteetilla ja ottaa naisen silloin ja siten kuin kuuluu. Aino Riskin hahmo edustaa median näkökulmaa ja omalla tavallaan tuo puolueettomuutta kerronnan tasoille.

Romaanin vahvuutena on se, että se pyrkii näyttämään jonkinlaisen kokonaiskuvan Suomesta ja kertomaan yhden mahdollisen kohtalon, mitä tapahtuu, jos päättäjät ajavat vain omia etujaan tai etelän näkökulmaa. Terveiset Kutturasta muistuttaa hienosti, kuinka moninainen ja laaja maa Suomi on ja kuinka monenlaisia ihmisiä täällä asuu. Asuinpaikka ei suoraan määritä ihmisen ominaisuuksia, sillä pohjoisestakin löytyy gangstameininkiä ihaileva räppäri, ja etelän joukkojen Somaliasta lähtöisin olevan Abdin mielenmaisemasta löytyy loogisia samastumiskohtia pohjoiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti