tiistai 19. kesäkuuta 2018

Kansalliskirjasto, Minsk

 
Minskin kansallsikirjasto on mykistävän massiivinen näky, kuten kovin moni muukin asia Minskissä. Kirjasto ei sijaitse aivan keskustassa, ja matkaoppaiden muakinen "viiden minuutin kävey metroasemalta" ei ole aivan viiden minuutin mittainen kestoltaan. Aivan kirjaston vieressä on Ushodin eli Vostokin metroasema, mutta kauniimman ja paremman kokonaiskuvan kirjastosta saa, jos jää pois edellisellä, Maskouskajan eli Moskovskajan metroasemalla - jolta kirjastolle on kyseinen "viiden minuutin" kävelymatka.


Muodoltaan kirjasto on kahvilan englanninkielisen tabletin mukaan "rhombocuboctahedron", eli kansankielellä jotakuinkin timantin muotoinen kuutio. Kirjasto on avattu 16.6.2006, joten onnistuimme käymään siellä sen 12-vuotissyntymäpäivänä.

Etuovi on hieno ja kulturelli:


...mutta etuovesta on käynti vain kiraston kokoelmiin ja työskentelysaleihin, ja se, mitä turisti etsii, on sisäänkäynti maisematerassille ja kahvilaan. Se puolestaan löytyy talon takaa. Hissilippu maksaa 3,5 valkovenäjän ruplaa (pyöreästi ottaen kurssi tällä hetkellä on jotakuinkin sellainen, että yksi euro vastaa noin kahta ruplaa). Maisemahissi vie ylimpään kerrokseen, josta pääsee ulkoilmanäköalatasanteelle. Näköalasta saa jonkinlaisen käsityksen kaupungin valtavuudesta ja puistojen määrästä:Yllä oleva kuva on otettu keskustan suuntaan.

Näköalaterassia alemmassa kerroksessa on kahvila, josta saa myös ruoka-annoksia ja olutta. Kahvila oli mukava lounaspaikka, ja listalla on muun muassa kansallisruoka perunalettuja erilaisina annoksina. Perunalettuja saa esimerkiksi perinteiseen tyyliin smetanan kera tai vaikkapa mädin ja oliivien kera. Annos sisältää juuri sitä, mitä listassa lukee: esimerkiksi mäti-oliiviannokseen kannattaisi itse tajuta tilata lisäksi smetana, koska muutoin annos on erittäin kuivakka. Kahvilan henkilökunta osaa jonkinlaista englantia, mutta venäjän alkeiden osaaminen on avuksi, jos haluaa koettaa selvitellä esimerkiksi ruoan erilaisia ominaisuuksia.

Kansalliskirjasto on ehdoton must see -kohde Minskissä, suosittelen!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti