perjantai 27. joulukuuta 2013

Jeffrey Archer: Leppymättömät

"Nainen lakkasi parkumasta vasta kun kuoli."


Suuri Suomalainen Kirjakerho / WSOY 1983. Alkuteos Kane and Abel, 1979. 372 s.

Huh huh, tulipa vaihteeksi luettua tylsä ja huono kirja, joka etenee juonivetoisesti ja jonka juoni kaiken lisäksi on kaavamainen ja henkilökuvaus on täysin juonelle alisteinen.

Englanninkielinen alkuteoksen nimi, Kain ja Abel, paljastaa täysin, mistä on kyse. Kaksi miestä syntyy eri paikoissa  ja erilaisiin olosuhteisiin, he elävät tyystin eri lähtökohdista mutta lopulta molemmat Amerikassa ja molemmilla on sama tavoite: menestyä taloudellisesti eli rikastua. Takakansi heruttelee: "Leppymättökien yhteentörmäys aiheuttaa riidan, joka kasvaa vihaksi. Viha kalvaa molempia neljäkymmentä vuotta ja kypsyttää nöyttämön lopulliselle, tuhoavalle kohtaamiselle. Kohtaamiselle, joka järisyttää Yhdysvaltojen koko rahamaailmaa." 

Ja paskat. Romaanin alkupuoli kuluu siinä, kun kuvataan kahta pikkuvanhaa kakaraa joiden elämässä kaikista eroavaisuuksista huolimatta pitää olla ennalta arvattavissa oleva määrä yhtäläisyyksiä. Sitten seuraa nuoruus ja rakkaussuhteita, mutta jatkuvasti miehet keskittyvät keinotteluun ja heidän todellisuutensa on yltäkylläinen. "Lopullinen, tuhoava kohtaaminen" on säästetty viime sivuille ja osoittautuu antikliimaksiksi - mikä tosin ei poikkea romaanin yleislinjasta mitenkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti