perjantai 26. lokakuuta 2012

Kirkkoja ja kappeleita, Dubrovnik / Lopud

Kroatian kirkkoa tarkoittava sana tuntuu laajemmalta käsitteeltä kuin suomen kirkko, sillä kirkkoja tuntuu olevan joka niemessä, notkossa ja rinteessä. Tässä muutama.

Crkva Sv. Vlaha, Dubrovnik
Tämä Dubrovnikin vanhassakaupungissa Lužan aukiolla sijaitseva kirkko on nimetty Dubrovnikin suojeluspyhimys Blasiuksen mukaan. Kirkko on suhteellisen pieni ja sisältä melko tummasävyinen.

Dubrovačka katedrala, Dubrovnik


Vanhassakaupungissa oleva ulkoapäin jo kooltaankin selvästi kirkoksi tunnistettava rakennus on sisältä varsin sekavan näköinen eikä tunnelma ole erityisen pyhä. Vaikuttaa siltä kuin olisi astunut sisään jonnekin lasten kerhotilaan, jossa on erilaisia tavaroita hujan hajan. Keskipenkit ovat kokoelma erilaisia istuimia, reunaseinillä on erityyppisiä alttarimaisia asetelmia ja pylväisiin on ripustettu tauluja - näin nyt jokseenkin kuvaillakseni näkemääni. Matkaoppaan mukaan kirkossa on näytillä erinäisiä aarteita, muun muassa Jeesuksen ristin kappale. Aarrekammioon epämääräisen verhon taakse päästäkseen olisi kuitenkin maksettava 20-30 kunaa, joten aarteet jäivät osaltani vain mielikuvituksen varaan.

Sv. Leonarda, Lopud 
Lopudin saarella (joka on pinta-alaltaan jotain neljän ja viiden neliökilometrin väliltä) on lukuisia kirkkoja ja ainakin yksi luostari. Leonardan pieni kappeli houkutteli poikkeamaan vuoristopolulle, mutta harmillisesti sen ovi oli lukossa. Onko tämä jonkun oma kirkko? Niin tai näin, ilmapiiri on rauhallinen ja houkuttelee istahtamaan hetkeksi.

Chapel of the Holy Cross, Lopud
Lopudin kylän rantakadun varrella on pieni 1600-luvulla rakennettu kappeli, jonka rakennutti paikallisesti kuuluisa merimies Miho Pracat. Pracat ei merimiehenä ollut yhtä kuuluisa kuin tarinoiden mukaan lähialueilta kotoisin ollut kollegansa Marco Polo, mutta tarinan mukaan hän oli rikas ja antelias mies ja niinpä hänen patsaansa löytyy nykyäänkin Dubrovnikin Ruhtinaanpalatsista. Kappelissa on mahdollisuus sytyttää kynttilä, ja näin oli tehnyt moni ennen minuakin saman päivän aikana. Pidän sellaisista hengellisitä tiloista, joissa on samanaikaisesti rauhan ja elämän tuntua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti