perjantai 26. lokakuuta 2012

Dubrovnikin vanhakaupunki, Kroatia

Dubrovnikin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, ja syystä. Byronin sanotaan kutsuneen kaupunkia Adrianmeren helmeksi, mikä ei myöskään vaikuta liioittelulta. Kaupunginmuurien sisäpuolella vallitsee aivan omanlaisensa tunnelma.



Pääkatu Placa/Stradun jakaa kaupungin kahtia: mantereen puolen kadut nousevat jyrkästi vuorenrinnettä, meren puolella on tasaisempaa. Placan toisessa päässä on Pilen portti, joka on myös kaupungin bussiliikenteen solmukohta (kaksi lähtöpysäkkiä sekä joitain turistibusseja), toisessa päässä on puolestaan vanha satama. Vanhakaupunki on kokonaisuudessaan autotonta aluetta.



Pääkadun kiveys on kulunut kiiltävänsileäksi, ja niinpä illan tullen valot heijastuvat siitä kuin sateen jälkeen.



Lokakuussa turisteja ei ole ruuhkaksi asti, ja katuja on mukavaa vaellella rauhassa. Krääsää on myynnissä jonkin verran, mutta pääkadun varrelta löytyy myös muun muassa kaksi kirjakauppaa.



Kaupungimuurilta käsin saa hyvän kokonaiskuvan myös reuna-alueista, joilla ei ole erityisiä turistihoukutuksia vaan lähinnä asuintaloja ja arkea. Lippu kaupunginmuurille on suhteellisen kallis (70 kunaa, noin 10 euroa).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti