perjantai 5. lokakuuta 2012

Franco "Bifo" Berardi: The Soul at Work - from Alienation to Autonomy

Semiotext(e) 2009. Englanninnos Francesca Cadel ja Giuseppina Mecchia.

Franco "Bifo" Berardi ottaa kantaa kapitalistisen yhteiskuntamallin ongelmiin ja nykyisen työelämän olosuhteisiin kirjassaan The Soul at Work. Tarkastelun keskiössä on siirtymä fordistisesta mekaanisesta liukuhihnatyöstä tilaan, jota Bifo kutsuu semiokapitalismiksi - enää työntekijät eivät myy ruumiillista aikaansa vaan ajatuksiaan ja luovuuttaan. Tätä muutosta Bifo tarkastelee eri näkökulmista.

Pääajatuksena voisi toisaalta pitää sitä, että nykymaailma ylitsepursuaa merkityksiä ja merkkejä, ja tämä informaatiotsunami on yksinkertaisesti kasvanut liian suureksi ollakseen käsitettävä tai käsiteltävä, mistä puolestaan seuraa kollektiivinen paniikki ja depressio, joita taas prozac-yhteiskuntamme tukahduttaa lääkityksellä. Toinen pääajatuksenkulku puolestaan pohtii työn ja rahan suhdetta sekä sitä, mikä voisi olla tie ulos kapitalismista, joka ei suinkaan ole "ainoa toimiva yhteiskuntamalli", vaikka valtamedia näin meille kertookin.

Bifolla on runsaasti kiinnostavia ja herätteleviä ajatuksia. Argumentit ovat usein kärjistettyjä, liioittelevia tai provosoivia, mikä mielestäni syö teesien uskottavuutta. Löyhästi perusteltu on löyhästi ajateltu? Niin tai näin, tutustumisen arvoinen teos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti