sunnuntai 20. toukokuuta 2018

JP Koskinen: Helppoa rahaa"Vessan loisteputken valo oli armoton."


Like 2018. 195 s.

JP Koskisen trilleri Helppoa rahaa sijoittuu nyky-Helsinkiin. Tarina lähtee liikkeelle Annankadulla sijaitsevasta ylimmän kerroksen jugend-huoneistosta, jossa Jonna asuu miehensä Erkin kanssa. Tilanne ei ole niin loistelias, kuin miltä kuulostaa: Jonna on jäänyt työttömäksi ja maannut sohvalla jo jonkin aikaa. Hän on väsynyt, elämä ei etene, kiloja kertyy ja lapsiprojekti - puhumattakaan parisuhteen tilasta - junnaa paikallaan. Mieskin alkaa selvästi kypsyä siihen, mitä hän pitää lähinnä Jonnan saamattomuutena.

Jonna saa itsestään irti sen, että hän päättää hakea töitä. Koulutus on aikanaan jäänyt kesken, ja kolmekymppisenä hänellä on meriittinään lähinnä mennyt mallinura ja vuosientakainen miss Kesäheinä -titteli.Jonna hakee töitä Lux Luna -nimisestä kosmetiikkafirmasta, ja sitä mukaa kun hän askeltaa portaikossa kohti firman toimiston ovea ja työpaikkahaastattelua, hänen jo valmiiksi matalalla oleva itsetuntonsa tuntuu romahtavan lopullisesti. Kuka tällaisen luovuttaneennäköisen ja kulahtaneeoloisen kotirouvan oikein palkkaisi?

Lux Lunassa Jonna otetaan kuitenkin hyvin lämpimästi ja kiinnostuneesti vastaan, ja hänelle itselleen täytenä yllätyksenä firma on kiinnostunut palkkaamaan hänet. Ja palkkakin on hyvä! Tiukka vaitiolosopimus täytyy tosin kirjoittaa, mutta eikö se tuotekehityksessä aina näin menekin...

Vaikuttaa siltä, että Jonnan elämä saa juuri sen käänteen, jota Jonna tarvitseekin. Hän pääsee ylös sohvanpohjalta, osaksi työyhteisöä, jossa hänestä välitetään ja jossa hän saa kokea itsensä älykkääksi, kauniiksi ja tarpeelliseksi, ja mieskin alkaa kohdella häntä eri tavoin.

Koska kyse on trilleristä, tämä ei suinkaan ole tarinan loppu, vaan alku. Mitä tämä työ itse asiassa pitääkään sisällään? Keitä nämä ihmiset ovat? Mitä Jonna myykään uutta kuukausipalkkaansa vastaan?

Jonnan hahmo romaanissa on moniulotteinen. Jonnan turhautumista, huonoa itsetuntoa ja väsymystä kuvataan uskottavasti, samoin hänen intoaan siinä kohdin, kun vihdoin tuntuu, että elämässä tapahtuu käänne positiiviseen. Kun ihminen haluaa uskoa hyvään, hän ummistaa silmänsä epäilyttäviltä yksityiskohdilta.

Trillerin ytimessä olevaa kosmetiikkayhtiötä kuvataan kiinnostavalla tavalla, ja romaani tarkastelee kriittisesti sitä, mitä kaikkea yksilö (tai toisaalta rahanahne yhtiö) on valmis tekemään kauneuden ja nuoruuden eteen - siis varsin faustilaisen kysymyksen äärellä ollaan.

Helppoa rahaa on mukaansatempaiseva ja nopealukuinen kirja, joka sopii täydellisesti kesälukemiseksi laiturinnokkaan - ja joka kuitenkin käsittelee myös syvällisempiä kysymyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti