sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Korjaamon kirjamarkkinat 2014

Korjaamo 29.-30.3.2014

Korjaamon kirjamarkkinoilla oli lauantaina hämmentävänkin väljää ja rauhallista. Korjaamon kirjamessuissa piristävää on se, että esillä on sellaisia kustantamoja, joita ei välttämättä suurilla kirjamessuilla kohtaa tai joiden teoksia ei juuri suurten kirjakauppojen (tyrkky)hyllyissä näe. Suomenkielinen kirjallisuuskenttä näyttää taas yhtäkkiä laajemmalta kuin muutama julkisuudessa esilläoleva bestseller-kirjailija tai palkintovoittajateos.

Korjaamo on muutenkin viihtyisä miljöö juuri tämänkaltaisille tapahtumille, joissa voi vaellella tunnelmasta toiseen ja nauttia hieman sitä sun tätä. Kirjamarkkinoilla oli tarjolla kirjamyyntiä, kirjailijahaastatteluja, ajankohtaisia keskusteluja, sarjakuvapaja (jonka alaotsikossa tosin luki "lapsille", joten en uskaltautunut kokeilemaan, vaikka sarjakuvapajaan osallistuminen kiinnostaisikin), sushia Sushibar+Winessa, pikaruoantuoksua aurinkoisella sisäpihalla, lounasta, kahvia ja muita virvokkeita baarin puolella sekä tietysti taidenäyttely. Ja tänä vuonna kaikki tämä ilmaiseksi - ihan mahtavaa.

Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme Kävin kuuntelemassa Riikka Pelon haastattelun. Haastattelijana oli Anu Kantola. Vuoden 2013 Finlandia-voittaja Jokapäiväinen elämämme on sekä yhteiskunnallisesti että yksilön ja perhesuhteiden kannalta koskettava ja kiinnostava romaani, ja oli mielenkiintoista kuulla kirjailijalta itseltään romaanin kirjoitusprosessista.

Haastattelija Anu Kantola kysyi myös, miten ja minne Pelo sijoittaa itsensä maailmankirjallisuuden tai kotimaisen krijallisuuden jatkumossa. Oli piristävää, että Pelo luetteli suoraan joitain nimiä, sillä usein tuntuu, että kirjailijat vastaavat ympäripyöreästi tämänkaltaisiin kysymyksiin. Maailmankirjallisuudesta Pelo mainitsi modernisteja, kuten Woolfin, kotimaisesta kirjallisuudesta Vartion ja Kallaksen, ja lopuksi hän vielä sanoi Jokapäiväisellä elämällämme olevan sukulaisteoksen - Péter Nádasin Muistojen kirjan.

Olen itse koettanut vuosia sitten lukea Muistojen kirjaa, mutta sen järkälemäisyys ja hidastempoisuus olivat silloin minulle liikaa. Vaikka sukulaisteoksia olisivatkin, Jokapäiväinen elämämme on helppolukuisempi ja lukemaan kutsuvampi kuin Muistojen kirja.

Riiko Sakkinen: Riiko Sakkinen maalasi itsensä nurkkaan

Korjaamon Galleriassa on esillä Riiko Sakkisen Riiko Sakkinen maalasi itsensä nurkkaan -näyttely 13.4. saakka. Näyttely on todella provosoiva, kantaaottava, kriittinen ja osuvuudessaan hauska. Mukana on muutamia suurikokoisia tauluja ja yhtä seinää hallitsee maalattujen posliinilautasten rivistö. Kaikista maalauksista välittyy kulutus- ja kapitalismijriittinen sanoma, useimmiten ironian keinoin. Varsinkin lautasissa hyödynnetään mainoskuvastoa, tuttuja merkkejä ja merkityksiä, joihin annetaan uusi näkökulma. Näyttely kannattaa piipahtaa katsomassa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti