tiistai 12. marraskuuta 2013

Järven lumo @ Ateneum, Helsinki

Ateneumin Järven lumo -näyttely (11.10.2013-9.2.2014) esittelee Tuusulanjärven taiteilijayhteisöä ja sen tuottamaa taidetta. 1900-luvun taitteessa Tuusulanjärven maisemiin muodostui yhteisö, johon kuului muun muassa kirjailija Juhani Aho ja hänen taiteilijavaimonsa Venny Soldan-Brofeldt, runoilija J. H. Erkko, säveltäjä Jean Sibelius sekä taidemaalarit Eero Järnefelt ja Pekka Halonen - myös runoilija Eino Leino vietti paljon aikaa näissä piireissä.

Järven lumo -näyttely paitsi keskittyy esittelemään runsaasti tauluja, kertoo eri näkökulmista myös elämästä, arjesta ja juhlista taiteilijayhteisössä.

Tauluista vaikuttavimpia ovat mielestäni maisemat - kuinka paljon taiteilijat ovat kuvanneet luontoa ja kuinka erilaisia näkökulmia siihen tuo vuodenaikojen, valon ja maalaustyylin vaihtelu. Näyttelyssä on esillä runsaasti myös henkilökuvia, mutta puhuttelevuudessaan maisemat ajavat ohi.

Tavalliseen elämään ja arkeen mielenkiintoisen näkökulman antaa vitriini, jossa esitellään taiteilijayhteisön kotikouluprojektia. Lasten kouluvihkot ja itse piirtämät iltamajulisteet kertovat elävällä tavalla ajastaan - ja myös kotien kulttuurikasvatuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti