torstai 23. toukokuuta 2019

FOMO - Fear Of Missing Out @ Ryhmäteatteri, Helsinki

Ryhmisnuorten FOMO - Fear Of Missing Out -musikaali on hakenut inspiraationsa 1990-luvun hittimusikaali Hypestä, ja Hypen tunnelmista esityksessä myös lähdetään liikkeelle.

Sen jälkeen siirrytäänkin käsittelemään nykyajan nuoruutta ja nykyilmiöitä aloittaen tasa-arvosta, naisten oikeuksista ja #metoosta. Kantaaottavuudessaan musikaalin aloitus on loistava, osuva, sivistävä ja humoristinen. Näyttelijät tekevät nopeita vaihtoja rooleista toisiin ja naisten alistamisen ja esineellistämisen historia tulee käytyä napakasti läpi. Sitten onkin aika siirtyä muihin teemoihin.

Kehysrakenne FOMO:ssa on samanlainen kuin Espoon kaupunginteatterin Esitystalous III -näytelmässä. Radiostudiossa juontajat ja ohjelmiin osallistuvat ihmiset nostavat esiin erilaisia näkökulmia, joita sitten käsitellään.

Vaikka FOMO on tiukasti kiinni 2010-luvun loppupuolella, nuoruuden tematiikka syvimmilään on aina samanlaista. Niinpä kuka tahansa katsoja pystyy samastumaan tilanteisiin, joita lavalla nähdään. Esityksessä käsitellään muun muassa ihastumista, joukkoon kuuluista ja ulkopuolisuutta, suhteita vanhempien kanssa, sosiaalista mediaa ja juhlimista, ja jonkinlainen genreen kuuluva huumekohtauskin on mukana.

FOMO:ssa nähdään hienoja laulusuorituksia, eritoten osa sooloista (olipa kyseessä sitten laulu tai räppi) on upeita, ja monikielisyys tekee esityksestä nykyaikaisen. Maailma ei ole enää sama kuin 1990-luvulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti