lauantai 11. lokakuuta 2014

Retiron puisto, Madrid

Suurikokoinen Retiron puisto on niin ihastuttava, että sen vuoksi voisin miltei muuttaa Mdridiin. Puisto sijaitsee aivan keskustassa suurten museoiden - Pradon, Reina Sofian ja Thyssenin - takana.


Paikallisilla on tapana tulla puistoon viettämään viikonloppujaan, eikä ihme, sillä puistossa olisi mielellään viettänyt eväskorin kera koko päivän.

Puiston keskellä on suurehko tekojärvi. Järvelle vuokrataan neljän hengen soutuveneitä (7,50 e / tunti), ja soutelu onkin yksi madridilaisten suurimmista huveista. Lokakuu on ehkä parasta aikaa vierailla kaupungissa, sillä säiden suosiessa lämpötila vastaa Suomen kesää, ellei jopa hellettä, mutta ilma ei ole liian kuuma suurkaupungissa vaeltelemiseen. Kesäkohteena Madrid on paikallisten mukaan vuorien keskellä sisämaassa sijaitsevaan kaupunkiin pakkautuvan kuumuuden vuoksi lähes sietämätön.


Retiro on myös loistava lapsiperhekohde, sillä puistossa on paitsi runsaasti muusikoita (näimme muun muassa haitaristin, harpistin ja itämaisten kielisoitinten soittajia) myös lapsia kiinnostavaa ohjelmaa kuten sirkustaidetta.

Puistossa sijaitseva Kristallipalatsi on tunnelmaltaan mykistävä, mielestäni hyvin tsehovilainen. Kristallipalatsissa on kaikesta päätellen usein näyttelyitä, mutta vierailumme aikana se oli tyhjänä. On jollain lailla hyvin rauhoittavaa ja 1800-lukulaista vierailla tyhjässä, näyttävässä lasirakennuksessa, jonka ikkunaruutujen takaa puisto vyöryy sisätiloihin. Sisällä on keinutuoleja, joissa ihmiset istuivat lukemassa paksuja romaaneja antamatta uteliaiden turistien ja valokuvaajien häiritä iltapäivähetkeään.


Kristallipalatsin edessä on lampi, jossa asuu kilpikonnia.


Retiron puisto on niin laaja, ettei siitä parin tunnin visiitillä ehdi kokea kuin pintaraapaisun. Puistossa on kuulemma myös upea ruusutarha, mutta sitä emme ehtineet nähdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti