Kylpyläkulttuuri kukoistaa Budapestissa. Gellértin kylpylä Budan puolella kaupunkia on yksi tunneituimmista ja myöskin suosituimmista kylpylöistä. Olen käynyt Gellértissä kahdesti ja täytyy tunnustaa, että pidän enemmän Széchenyistä.
Gellért on rakennuksena kaunis ja siellä on sekä sisä- että ulkoaltaita ja myös jonkinlaisia saunoja (jotka suomalaisesta näkökulmasta ovat hieman eksoottisia). Googlaamisen (kuin myös edelliskerran muistikuvani keväältä 2010) perusteella Gellért ei ole unisex-kylpylä, mutta todellisuus ainakin tällä kertaa oli toisenlainen. Eipä siinä mitään, sillä kylpylässä ollaan jatkuvasti uima-asu päällä, mutta kyltit miesten ja naisten puolelle hämäävät, sillä molemmilla puolilla kuitenkin hengaa sekä miehiä että naisia. Rakennus on sisältä myös varsin sokkeloinen ja sekava, ja kun tähän vielä lisätään se, että vierailija voi valita vaatteiden vaihtamisensa suhteen kaapin ja pukuhuoneen väliltä, on sekamelska valmis. Käytävillä kävelee riemukkaassa tungoksessa ihmisiä ulkovaatteet ja -kengät yllään kuin myös uima-asuissa ja pyyhe päällään. Paikasta selviää sisäkengittä ja uimalakitta, mutta molempien mukaan ottaminen on suositeltavaa: kenkien siksi, että lattioilla kuljetaan myös ulkokengissä, uimalakin puolestaan siksi, jos aikoo pulahtaa paikan näyttävimpään altaaseen. Mukaan kannattaa ottaa myös 1-2 pyyhettä (kylpemisen jäljiltä ensimmäinen on läpimärkä) sekä mahdollisesti viihdykettä, kuten kirja tai lehti, sillä altaan vierustalla on lepotuoleja - toisaalta moni kylpylävieras lukee saunassakin.
Gellértissä on myös mahdollista ostaa rentoutuspalveluita kuten hierontaa, joka on edullisempaa kuin Suomessa. Samalle päivälle voi olla hankalaa saada haluamansakaltaista hoitoa, mutta todennäköisesti joitain vapaita aikoja on. Itse päädyin kokeilemaan 40 minuutin mittaista aromaterapeuttista hierontaa, joka oli varsin keskinkertainen; hieronnan jälkeen oli ihanan euforinen olo, mutta hieronta itsessään vaikutti hieman päämäärättömältä hivelyltä - olisin kaivannut vähän voimakkaampia otteita sekä määrtietoisuutta siihen, miten hieronta etenee. Ihan ykköskokemus Gellértin hieronta siis ei ollut.
Kylpyläkäynnin ideana on paeta stressiä ja rentoutua, mutta Gellértin käytäntöjen ymmärtäminen vaatiin lievästi sanottuna pientä tsemppaamista ja keskittymistä. Sen jälkeen kylpyläkäynti on rentouttava ja ihana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti