maanantai 6. elokuuta 2012

Vapiano, Helsinki

Ravintola Vapiano Rautatientorin kulmalla on mielenkiintoinen tuttavuus ennen kaikkea ruoantilausjärjestelmänsä puolesta. Ovella asiakas saa käteensä kortin. Sitten menulappua tutkiskeltuaan voi päättää, meneekä pasta-, antipasto- vai pizzajonoon. Tiskillä kerrotaan tilaus, ja kokki valmistaa annoksen asiakkaan katsellessa (lukuun ottamatta pizzaa, jonka paistamisen ajan asiakas saa odottaa pöydässään elektronisen piipparin kanssa, joka alkaa välkkyä, kun annos on valmis ja asiakas voi käydä sen hakemassa). Annoksen ja juoman saatuaan asiakas väläyttää ovelta saamaansa korttia lukulaitteessa ja siirtyy pöytään nauttimaan ruoasta. Poistuttaessa jonotetaan kortin kanssa kassalle, katsotaan millainen tilaus sinne on tallentunut, maksetaan (otetaan haluttaessa nallekarkkeja kulhosta jälkkäriksi) ja poistutaan.

Ennen en olekaan tällä konseptilla toimivassa ravintolassa käynyt, mutta se meni yllättävän sutjakkaasti. Tosin tilausvaiheessa kannattaa huomioida, että lyhyessäkin jonossa kestää, koska jokainen ruoka valmistetaan vasta tilaushetken jälkeen - tavallaan se odottamisaika, jonka asiakas viettää tavanomaisessa ravintolassa pöydässä istuen, vietetään täällä seisomalla jonossa. Kokeilla oli mukavan rupatteleva asenne ja toisaalta ruoanlaittoa oli mukavaa seurata ja myös tuoreet raaka-aineet näytillä tekevät vaikutuksen.

Tilasin itse halvimman hintakategorian (7,90 e) pastan, penne arrabbiatan, joka ei koskaan ole ollut huono, mutta toisinaan se on parempi kuin aina. Vapianon versio ei räjäyttänyt tajuntaani tai makuhermojani, mutta se oli maukas. Kolmannen hintakategorian (10,90 e) spagetti gorgonzola e noci oli myös kaikesta päätellen maittava, ja tilatun pizzan päällä oli ainakin yksi puskallinen rucolaa. Siispä kelpo ruokapaikka, ja olemukseltaan erilainen kuin mikä tahansa italialaistyyppinen ravintola.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti