sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Thomas Erikson: Idiootit ympärilläni - Kuinka ymmärtää muita ja itseään


Atena 2018, 13. tarkistettu painos. Suom. Riie Heikkilä. Alkuteos Omgiven av idioter. Hur man förstår dem som inte går att förstå. 315 s.

Muutama tuttavani on kehunut käyttäytymistieteilijä Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni -teosta ja todennut sen olevan silmiä avaava niin itsetuntemuksen suhteen kuin muiden ihmisten kanssa toimeen tulemisen kannalta. Kävin Helsingin kirjamessuilla kuuntelemassa Eriksonin esitystä ja päätin antaa teokselle mahdollisuuden; Erikson oli loistava puhuja ja Idiootit ympärilläni on kepeästi ja vetävästi kirjoitettu teos.

Eriksonin ajattelun pohjalla on DISA-malli, jonka mukaan ihmisten kommunikoiminen jakautuu neljään perustyyppiin, jotka on nimetty väreiksi (punainen, keltainen, vihreä, sininen). Ihminen voi edustaa joko puhtaasti yhtä tyyppiä tai olla yhdistelmä kahdesta tai kolmesta tyypistä; neljän värin yhdistelmiä Eriksonin mallissa ei ole. Erikson kuvailee teoksessa kutakin tyyppiä erilaisissa tilanteissa eri luvuissa ja käsittelee niin kunkin tyypin vahvuuksia kuin heikkouksiakin. Lukiessa tunnistaa itsensä ja tuttaviaan konkreettisista esimerkeistä, mutta DISA-testiä teos ei sisällä; mikäli sen tekemisestä on kiinnostunut, teos ohjaa kääntymään maksullisen internetsivun puoleen.

Idiootin ympärilläni -teoksen malli tuntuu osin yksioikoiselta, vaikka Erikson moneen kertaan alleviivaa sitä seikkaa, että mikään malli ei ole vedenpitävä tai anna vastauksia kaikkiin kysymyksiin. Enemmän tarkkuutta ja sävyjä persoonallisuustesteistä antaa esimerkiksi MBTI-testi, jonka netissä voi tehdä ilmaisiksikin. Eriksonin vahvuus on kuitenkin käytännönläheisyydessä: Idiootit ympärilläni avaa silmiä erilaisten reagoimis- ja käyttäytymismallien tunnistamiseen ja kohtaamiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti