maanantai 23. heinäkuuta 2018

Haruki Murakami: Sputnik-rakastettuni


"Kahdennenkymmenennentoisen ikävuotensa keväässä Sumire rakastui ensimmäisen kerran elämässään, rakastui tasankojen yli pyyhkäisevän pyörremyrskyn kiihkeydellä, joka vie mennessään kaiken tielleen osuvan, riuhtaisee ilmaan tavaroita repien ne riekaleiksi ja murskaten palasiksi."


Tammi 2003. Japaninkielinen alkuteos Supuutoniku no kobito, 1999. Suomentanut englanninnoksesta Sputnik Sweetheart, 2001, Ilkka Malinen. 252 s.

Haruki Murakamin romaani Sputnik-rakastettuni on tarina rakkaudesta, muttei kuitenkaan varsinaisesti rakkaustarina. Romaani on kertomus ihmisistä, jotka kaipaavat ja haluavat, mutta jotka eivät voi saavuttaa tai saada kaipuunsa ja halunsa kohdetta. Romaanissa on kolme keskushenkilöä: kertojana toimiva nuori tokiolainen opettaja K, kirjailijaksi haluava K:n ikä- ja opiskelutoveri Sumire ja bisnesnainen Miu. K on rakastunut Sumireen, Sumire puolestaan rakastuu Miuhun ja Miu ei enää kykene rakastamaan.

Sputnik-rakastettuni on mukaansatempaava ja varsin nopealukuinen romaani. Sen kerronta kerii auki jo tapahtuneita asioita - koko romaanin tapahtumat kerrotaan ikään kuin muistona tai muistelmana. Paitsi että on kyse halun kohteiden saavuttamattomuudesta ja elämänvalinnoista, kyse on myös mysteeristä niiden ympärillä - ja mysteeri konkretisoituu Sumiren katoamisena, kun tämä on lomailemassa Kreikan saaristossa.

Sputnik-rakastettuni on sinänsä realismia, huomattavasti realistisempi kuin Kafka rannalla, vaikka Sputnikissakin on "unenomaisuutta", kuten takakanteen poimittu kriitiikkisitaatti toteaa. Jotenkin en kuitenkaan aivan innostunut tästä romaanista. Luulen sen liittyvän siihen, että Murakami saattaa olla kirjailija, jonka teoksia ei pitäisi lukea kovinkaan perätysten. Siten tyylistä ja sisällöstä saa enemmän irti, näin luulen. Murakami on oivallinen tarinankertoja ja jännitteen ylläpitäjä, mikä aiheuttaa halun lukea lisää hänen teoksiaan. Tauko taitaa kuitenkin tehdä terää.

Kuitenkin: "- - eikö myös tarkoituksettomilla asioilla ole sijansa tässä kaikkea muuta kuin täydellisessä maailmassa? Jos epätäydellisestä elämästä poistetaan kaikki tarkoitukseton, se menettää epätäydellisyytensäkin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti