lauantai 29. lokakuuta 2016

Helsingin Kirjamessut 2016

Helsingin Kirjamessujen vuoden 2016 teemana oli Pohjoismaat. Vierailin messuilla perjantaina ja lauantaina. Tarjona oli kiinnostavaa niin lavaohjelman kuin messuständienkin osalta.

Perjantaina kävin kuuntelemassa esitystä saamelaiskirjallisuudesta. Saamelaisrunoilija Sara Margarethe Oskalia haastatteli hänen suomentajansa. Haastattelu käytiin englanniksi, ja runoja kuultiin saameksi, norjaksi ja suomeksi. Haastattelu teki kiinnostavalla tavalla näkyväksi saamelaiskirjallisuuden asemaa maailmankirjallisuudessa ja sen aseman eroa verrattuna esimerkiksi suomalaiseen kirjallisuuteen: millaista on kirjoittaa ja julkaista, kun lukijakunta on hyvin pieni ja kun tuotanto halutaan koko ajan nähdä leimallisen saamelaisena.


Perjantaina kävin kuuntelemassa toistakin monikieleistä haastattelua, kun Baba Lybeck haastatteli ruotsalaista kirjailija Anders Rydelliä. Haastattelu käytiin ruotsiksi ja Lybeck suomensi. Rydell on kirjoittamassa trilogiaa, jonka läpäisevänä teemana on kulttuurinen omiminen ja valta, tarkemmin sanoen natsi-Saksan suhde juutalaiseen kulttuuriin. Romaanitrilogian ensimmäinen, joitain vuosia sitten julkaistu osa käsittelee kuvataidetta, toinen, nyt julkaistu osa Kirjavarkaat - Natsi-Saksa kirjoitetun kulttuurin tuhoajana kirjallisuutta ja kolmas, tekeillä oleva osa keskittyy musiikkiin. Rydell avasi haastattelussa kiinnostavalla tavalla sitä, kuinka kulttuuri on aina vallankäyttöä ja kuinka suuri vaikutus kulttuurisella omimisella ja kulttuurin tuhoamisella on ihmisten käsitykseen historiasta ja maailmasta sekä yksilöiden ja kansakuntien identiteettikäsitykseen.

Tematiikka on tälläkin hetkellä hyvin ajankohtainen suhteessa esimerkiksi paraikaa kuumana käytävään keskusteluun monikulttuurisuudesta.


Ruuhkaa kirjamessuilla oli niin perjantaina kuin lauantainakin, tosin yleisö oli erilaista: perjantaina paikalla oli runsaasti koululaisryhmiä, mutta myytäviä kirjoja pääsi silmäilemään kohtalaisen väljästi eivätkä kassajonot olleet megalomaanisia. Lauantaina yleisö oli puolestaan aikuisempaa, mikä aiheutti ruuhkia myyntihyllyille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti