keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Ilmatorjuntamuseo, TuusulaSotahistoriasta ja Suomen historiasta kiinnostuneille Tuusulassa sijaitseva Ilmatorjuntamuseo on käymisen arvoinen paikka. Museo esittelee suomalaista ilmatorjuntaa ja sotahistoriaa kiinnostavalla tavalla.

Päänäyttelyrakennuksessa on näytteillä monenlaista esineistöä, kuten alas ammuttu venäläiskone......ja arkisia sota-aikaisia tavaroita kuten tupakointivälineistöä ja asemasodan aikaisia puhdetöitä, niin kuin pahkasta veistetty puhelin.

Näytteillä olevista paperidokumenteista kryptisimpiä ja kiinnostavimpia olivat mielestäni propaganda- ja pilakuvat:
Aina ilmatorjunta ei onnistunut, ja muun muassa pommitettua Helsinkiä esittävät valokuvat saavat ajattelemaan sota-ajan todellisuutta. Näyttely jatkuu myös museon pihalla sekä toisessa näyttelyhallissa, jossa on esillä uudempaa kalustoa. 
Ilmatorjuntamuseo on mielestäni myös melko ahdistava vierailukohde, sillä sotahistoria herättää ristiriitaisia tunteita ja toiveen siitä, että vastaava tilanne ei koskaan toistuisi. Näyttelytilaan on myös koetettu saada kokemuksellisuutta - muun muassa tähystystorniin voi kiivetä. Suurinta osaa näyttelyrekvisiitasta ei kuitenkaan saa hipelöidä, mikä on tuottanut näyttelyyn myös varsin ironista kyltistöä:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti