keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Rakasta. Nyt. @ Teatteri Avoimet Ovet, Helsinki


Tulevaisuuden Helsinki. Dystopia - vai sittenkin utopia? Puhuva kaupunki täynnä tarinoita, alkujen aallot vellovat - alkumeri. Lukematon määrä päällekkäisiä tarinoita, aikoja, alkuja ja loppuja, jatkuvasti. Helsinki päättää ottaa yhdestä tarinasta kiinni ja kertoa sen katsojille Teatteri Avoimien Ovien näytelmässä Rakasta. Nyt. 

Keskushenkilö on 58-vuotias Tulva-yhtiössä päättävässä asemassa työskentelevä Gabriel Korkman, joka elää rutinoitunutta ja harmaata elämäänsä päivästä toiseen näkemättä maailmaa ympärillään ja huomaamatta toisia ihmisiä sekä unohtaen itsensäkin. Korkman on kielipoliisi, joka ei siedä huolimatonta kielenkäyttöä ympärillään. Sihteerissäänkin hän näkee lähinnä naisen, joka ei osaa käyttää kieltä korrektisti.

Korkmanin maailmaan tulee kuitenkin särö hänen kohdatessaan yllättäen suomenvenäläisen Galinan haaksirikkoisten patsaalla ja hiljalleen mikään ei enää ole niin kuin ennen.

Dystopia-Helsinki tulvii ja Korkmanin yritys myy suomalaisille taivaspaikkoja Antarktikselta. Jääminen ja lähteminen ovat kuitenkin molemmat vaikeita ratkaisuja, niin kirjaimellisesti kuin kuvaannollisestikin. Rakasta. Nytkö? Elämä vaatii uskallusta kaikilta näytelmän henkilöiltä. Helsinki kaupunkina näkee heidän toimintansa milloin kodittoman kerjäläisen, milloin toimiston viherkasvin perspektiivistä.

Rakasta. Nyt. on samanaikaisesti ajankohtainen ja ajaton näytelmä, jossa puhuttelee ennen kaikkea kohtaaminen: ihminen voi kohdata toisen, jos hän uskaltaa katsoa ja jos häntä katsotaan takaisin.

Näyttelijöiden työskentelyä tässä näytelmässä katsoo häkeltyneenä. Tunnelmasta on saatu intensiivinen ja näyttelijät vaihtavat roolihahmosta toiseen pienin mutta tehokkain keinoin. Laulut pysäyttävät hetken ja vahvistavat tunnelmaa. Rakasta. Nyt. on vahvaa teatteria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti