sunnuntai 16. tammikuuta 2022

Lux Helsinki 2022

Lux Helsinki 2022 järjestettään 5.-9.1.2022. Jälleen pahentuneen koronatilanteen vuoksi taideteokset oli hajautettu ympäri kaupunkia, joten kaikkia ei voinut edes yrittää nähdä kerralla, ja useamman teoksen näkeminen muistutti tänä vuonna vaellusretkeä. Lux Helsingin viimeisenä päivänä, sunnuntai-illan pakkasessa, keskustassa oli kuitenkin runsaasti ihmisiä katsomassa teoksia.

Valitsimme reitiksemme Alppipuisto-Olympiastadion-Töölölönlahden reunaa pitkin keskustaan, ja kokonaisuudessaan illalle kävelyä kertyi lähes yhdeksän kilometriä.

Alppipuistossa oli hauska Gijs van Bongin (NL) valo- ja ääniteos PING, joka toi mieleen jonkin Linnanmäen laitteen.


 

Olympiastadionilla oleva Dan Acherin (CH) Borealis oli ehdottomasti illan vaikuttavin teos: Olympiastadionin sisään oli taiottu revontulet, ja äänimaisema lisäsi teoksen maagisuutta.


 

Olympiastadionin ulkopuolella oli puolestaan todella ärsyttävä teos: särisevä sininen pylväs (Sun Effects: Virtaa!), josta ei tehnyt mieli edes ottaa kuvaa.

Oodin vieressä olevan talon seinään oli heijastettuna Soil Searchers Collectiven teos Sen lauluja laulamme, jonka äänimaisema muistutti kurkkulaulua. Teoksessa oltiin jossakin alkueläinten maailmassa.


 

Myös Eduskuntatalo oli valaistu vaihtelevin värein Lux Eduskuntataloksi.

Forumin kulmassa, missä yleensä on iso mainoslakana, nähtiin Otso Vartiaisen (FI) Pixels, joka oli ihanan eloisa ja kasarihenkinen teos. Siitä tuli mieleen ruotsinlaiva ja aerobic- tai karaokevideoiden estetiikka. Puhelimeni kameran kapasiteetti ei riittänyt ottamaan teoksesta kovinkaan tunnelmaa välittävää kuvaa. Pixels-teoksen kanssa jonkinlaisen yhteisteoksen muodosti saman tekijän Makkaratalon kattoterassin kaiteeseen tekemä Bling the Roof, joka loi aika tavanomaisen jouluvalovaikutelman.

Lux Helsinki toi jälleen valoa vuoden alkuun. Teokset olivat kiinnostavan erilaisia keskenään - ja niitä tosiaankin olisi ollut ympäri kaupunkia muuallakin, esimerkiksi Mustikkalaamma ja Korkeasaaressa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti