torstai 3. elokuuta 2023

Albert Edelfelt & Ajan kysymys -näyttelyt @ Ateneum

 


Ajan kysymys

Ateneumin perusnäyttelyn nimi on Ajan kysymys ja se esittelee kokoelmaa temaattisesti järjesteltynä, mikä on tuore ratkaisu. Eri tiloissa on taidetta muun muassa luonto- ja kaupunkiteemoista. Temaattisuus tuo näyttelyyn särmää, kun satoja vuosia vanhan maisemataulun vieressä onkin yhtäkkiä Palsan maalaama teos poronraadosta.

Ajan kysymys -näyttelyn tauluista yksi vangitsevimpia on mielestäni alla oleva Hugo Simbergin Kevätilta jäänlähdön aikaan (1897), jossa valo on aivan maaginen.

Myös Ferdinant von Wrightin klassikko Taistelevat metsot (1886) pääsi yllättämään: tauluhan on aivan valtavan kokoinen!

Albert Edelfelt

Albert Edelfelt -näyttely on laaja ja tekee näkyväksi sen, kuinka valtavasti Edelfelt maalasi ja kuinka erilaisia aiheita: pääosin luontoa ja ihmisiä, mutta muotokuvatauluissakin on paljon variaatiota: Pariisissa maalatut eroottiset naiset, valtaapitävien muotokuvat, sukulaiset ja perheenjäsenet, rikkaat ja köyhät. Ja kuinka paljon täytyykään olla harjoitustauluja ja luonnoksia kaikkien lopullisten töiden takana.

En ottanut yhtään kuvaa Edelfelt-näyttelystä, koska vaikuttavinta tauluissa oli elävyys ja valo, ja 'tuntui siltä, että valokuvista ne eivät ehkä välittyisi samaan tapaan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti