tiistai 7. helmikuuta 2023

Joonatan Tola: Hullut ihanat linnut

 


Otava 2023. Nextoryn äänikirja, 6 h 3 min.

Joonatan Tolan omaelämäkerrallinen romaani Hullut ihanat linnut jatkaa perheen tarinaa suunnilleen siitä, mihin hänen esikoisromaaninsa Punainen planeetta jäi. Isä on kuollut, ja lasten elämä jatkuu äidin kanssa. Äiti on traumatisoitunut miehensä kuolemasta ja terveyskin alkaa pettää. Lastensuojelun "hanhiemo" kollegoineen alkaa käydä perheen luona, ja lopulta perhe kokonaisuudessaan muuttaa ensin jonkinlaisen lastensuojelulaitoksen pihapiiriin asumaan ja sittemmin äiti muuttaa hoitolaitokseen ja lapset sijaisperheeseen. 

Romaani käsittelee hyvin rankkoja aiheita, mutta kerronnan näkökulma on pienen pojan - ja kun kokemusta muunlaisesta elämästä ei ole, se, mitä ympärillä tapahtuu, näyttäytyy ikään kuin normaalina. Kerronnassa on myös etäisyyttä ja huumoria, mikä näkyy esimerkiksi perheenjäsenten nimeämisessä. Sisaruksia ei kutsuta nimeltä, vaan heitä kutsutaan esimerkiksi "budjetinlaskijasiskoksi" ja "tilintarkastajasiskoksi", missä näkyy myös se, kuinka paljon vastuuta lapset joutuvat ottamaan arjesta asuessaan todellisuudesta enemmän ja enemmän irtautuvan äitinsä kanssa.

Romaanin toisena aikatasona on pojan nuori aikuisuus ja ajankohta, kun hänen tyttöystävänsä synnyttää sairaalassa. Elämä jatkuu. Tarinasta jää haikea olo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti