sunnuntai 16. heinäkuuta 2017
Tiina Lintunen: Punaisten naisten tiet
Otava 2017. 336 s.
Punaisten naisten tiet on tutkija Tiina Lintusen kirjoittama tietokirja, joka perustuu hänen vuonna 2015 kirjoittamaansa samannimiseen väitöskirjaan. Teos käsittelee vuoden 1918 sotaa naisten näkökulmasta: eritoten sellaisten naisten, jotka ottivat osaa sotaan punaisten puolella jollakin muulla tavalla kuin tarttumalla aseisiin. Lintunen keskittyy tarkastelemaan eritoten Porin alueen naisia, mitä esimerkiksi teoksen takakansiteksti ei tuo esiin.
Kirja keskittyy arkistomateriaalin hyödyntämiseen, mistä johtuen ote on osin hieman etäinen, vaikka teoksessa avataan myös joidenkin yksilöiden kohtaloita. Historiankirjana teos on kiinnostava, mutta arkistopainotteisuudella on omat ongelmansa: kuten teoksessa itsessäänkin mainitaan, sodan molemmat osapuolet tuhosivat jonkin verran arkistojaan, ja toisaalta se mitä ja miten arkistoihin kirjattiin asioita, on vain arkistojen totuus. Minua lukijana olisi kiinnostanut myös se, miten yksilöt kokivat sisällissodan ja ajan ennen sitä ja sen jälkeen: tämä ulottuvuus Punaisten naisten teissä jää ohueksi.
Teoksen alun naisten aseman kontekstualisoiti on kiinnostavaa ja silmiä avaavaa historiaa naisten oikeuksista ja asemasta Suomessa. Köyhyys, kurjuus ja hävinneen osapuolen naisten aseman heikkous yhteiskunnassa välittyy teoksesta hyvin.
Kokonaisuudessaan Punaisten naisten tiet on kiinnostavaa luettavaa tapahtumista, joista kohta tulee kuluneeksi sata vuotta,
Tunnisteet:
arvot,
historia,
identiteetti,
kuolema,
kärsimys,
köyhyys,
naiseus,
perhe,
sota,
suomalaisuus,
yhteisö,
yksilö
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti