lauantai 31. joulukuuta 2016

Helmet-lukuhaasteen yhteenveto 2016

Kun päätin osallistua Helmet-lukuhaasteeseen vuoden 2016 alussa, halusin katsoa, kuinka hyvin luettavaksi valitsemani kirjat osuvat haasteen viiteenkymmeneen kohtaan. Päätin, että laitan lukemani teokset jokaiseen haasteen sopivaan kohtaan, ja vuoden lopussa katson, mikä teos mihinkin kohtaan jää ja jääkö jokin kohta kokonaan tyhjäksi.

Tässä tulee siis haasteen yhteenveto, vuoden aikana kokoamani lista on puolestaan täällä


 1. Ruuasta kertova kirja: Olen huomannut trendin, jossa ihmiset lukevat kirjoja, joissa pääosassa on ruoka, ja näistä kirjoista on tapansa sanoa, kuinka ihanan rantouttavaa niitä on lukea. Minua tällainen lukeminen ei kiinnosta - sen todistaa sekin, että vuoden aikana en ole saanut tähän kohtaan ainuttakaan teosta. Toki silmäilen keittokirjoja, mutta en sillä tavoin, että sitä voisi kutsua kirjan lukemiseksi.
 2. Matkakertomus: Tässä kohdassa minulla on 16 teosehdokasta, joista matkakertomusta jääköön edustamaan Jari Tervon Layla, jonka luin toukokuussa. 
 3. Kirjassa rakastutaan: 30 teosehdokasta - selvästikin rakastuminen on varsin yleinen aihe romaanikirjallisuudessa. Tähän kohtaan tulee joulukuussa lukemani Minna Rytisalon Lempi, jossa rakkaus on keskeisenä teemana romaanin nimeä myöten.
 4. Maahanmuuttajasta, pakolaisesta tai turvapaikanhakijasta kertova kirja: Ajankohtainen ja varsin monitulkintainen kohta, jossa minulla on yksitoista romaaniehdokasta. Jätetään tähän edustajaksi maahanmuuttaja Engel eli joulukuussa lukemani Jukka Viikilan Finlandia-palkittu Akvarelleja Engelin kaupungista.
 5. Kirjan kannesta voi tehdä kirjanaaman: Sitemän teoshedokasta, joista valittakoon tähän kohtaan tuplakirjanaamalla toukokuussa lukemani Paolo Giordanon Ihmisruumis.
 6. Kirjastosta kertova kirja: Tässä kohdin minulla on vain kaksi ehdokasta. Voittaja on huhtikuussa lukemani Tuomas Heikkilän kirjoittama tietokirja Piirtoja ja kirjaimia , joka kertoo kirjoittamisen historiasta keskiajalla - ja luonnollisestikin siis myös kirjastoista.
 7. Vihervuosi 2016 -sloganiin "Minun maisemani – maalla ja kaupungissa" sopiva kirja: 15 teosehdokasta. Tämä osoittautui haasteessa lopulta varsin kiinnostavaksi kohdaksi, sillä monessa teoksessa miljöö on olennainen osa kerrontaa. Jätän tähän Jyväskylän - toisin sanoen huhtikuussa lukemani Pasi Ilmari Jääskeläisen romaanin Harjukaupungin salakäytävät, joka kerrassaan laajentaa kaupunkimaisemaa sellaisena kuin me sen tunnemme, ja jonka jälkeen Jyväskylä ei enää ole sama.
 8. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin: Olen ollut kohtalaisen kokeellinen lukija vuonna 2016, sillä tässä kohdassa ehdolla on 33 teosta. Valittakoon tähän kesäkuussa lukemani kotimainen esikoisromaani, Antti Ritvalan Miten muistat minut, joka oli mieleenpainuva lukukokemus ja josta todella jäin ihmettelemään sitä, ettei teosta valittu ehdolle Helsingin Sanomien esikoisromaanipalkinnon saajaksi - tässä nimittäin todella olisi ollut voittaja-ainesta.
 9. Sinulle vieraalla kielellä (eli ei omalla äidinkielelläsi) tai murteella kirjoitettu kirja: Tänä vuonna en näköjään lukenut ainuttakaan kokonaisteosta vieraalla kielellä. Hyllyssäni on tosin odottanut englenninkielinen versio Emmi Itärannan Teemestarin kirjasta (Memory of Water), mutta en ole vielä jaksanut tarttua siihen. Tietokirjallisuuttakin luin näemmä vain suomeksi.
 10. Aasialaisen kirjailijan kirjoittama kirja: Kohdassa on kolme ehdokasta, joista edustamaan jääköön lokakuussa lukemani englanninnoksesta suomennettu Ayako Miuran kristilliseetoksinen romaani Rakkauden sola
 11. Sarjakuvakirja: Ei sarjakuvia vuonna 2016.
 12. Näytelmä: Ei myöskään näytelmiä vuonna 2016: kesällä tosin kirjahyllyssäni lepäsi muutamakin kirjastosta hakemani näytelmä, mutten koskaan laina-ajan puitteissa tullut lukeneeksi niitä.
 13. Kirjan nimi on kysymys: Tässä kohdassa on kaksi teosehdokasta, joista voittajaksi valikoituu kielitieteellinen eurooppalaisia puhuttelukäytäntöjä perkaava kesäkuussa lukemani Saako sinutella vai täytyykö teititellä? 
 14. Historiaa käsittelevä tietokirja: Tällaisia teoksia tuli vuonna 2016 luettua kuusi kappaletta. Jääköön tähän viihdyttävästi naiseuden historiaa ja strereotyyppejä käsittelevä toukokuussa lukemani Hieno vai huono.
 15. Kirjan kansi on mielestäsi ruma: Tämä on todennäköisesti aikasidonnainen kysymys - 80-luvun ja 90-luvun estetiikka nyt vain on omanlaistaan myös kirjankansissa. Kaksi ehdokasta, joista valitsen sen, jonka sisältö kansista huolimatta oli mukaansatempaava ja ajatuksia herättävä, eli kesäkuussa lukemani Donna Tarttin romaanin Jumalat juhlivat öisin.
 16. Et ole ikinä ennen kuullut kirjasta: Kohdassa on 14 teosehdokasta, joissa mukana on niin kauno- kuin tietokirjallisuuttakin. Moni näistä on kirjaston tyrkkyhyllylöytö, ja sellaista jätän tähän edustamaan helmikuussa lukemani venäläinen järkäleromaanin Vihreän teltan alla.
 17. Kirjassa juhlitaan: Kahdessakymmenessä lukemassani romaanissa juhlitaan. Nimensä mukaan jo Jumalat juhlivat öisin -romaanissa, mutta sille omistin jo kohdan rumista kansista, joten valittakoon tähän kohtaan joulukuussa lukemani Kauko Röyhkän romaani Lapinpoika, jossa juhliminen käynnistää päähenkilön elämässä merkittävien tapahtumien ketjun. 
 18. Lastenkirja: Ei tätä genreä vuonna 2016.
 19. Kirjan päähenkilö on sinun unelmatyössäsi: Tässä kohdin yksi teos, joka on maaliskuussa lukemani Kerstin Ekmanin romaani Huijareiden paraati, jossa työskennellään monella tapaa kirjallisuuden parissa.
 20. Kirjan nimi viittaa vuorokaudenaikaan: Ehdolla on kaksi yöaiheista kirjaa, joista voittajaksi valikoituu heinäkuussa lukemani tamilirunouden kokoelma Yön tulva.
 21. 1700-luvulla kirjoitettu kirja: Vuoteen 2016 ei osunut yhtään tällaista. Kokonaisuudessaankin elämäni aikana olen lukenut yhden käden sormilla laskettavan määrän 1700-luvun kirjallisuutta.
 22. Kirjassa mukana Marilyn Monroe (syntymästä 90 v.): Ei yhdessäkään, sorry Marilyn.
 23. Oman alansa pioneerinaisesta kertova kirja (Miina Sillanpään, Suomen ensimmäinen naisministerin, syntymästä 150 v.): Kohdassa on neljä ehdokasta, ja voittajaksi valikoituu toukokuussa lukemani Janne Kuusen kiinnostava romaani Sielusta sieluun, joka käsittelee Suomen historiaa naisnäkökulmasta; romaanin päähenkilöt ovat kukin tavallaan oman alansa pioneerinaisia.
 24. Kirjasammon päivän täkynä vuonna 2016 ollut kirja: Olen lukenut useita päivän täkyistä, mutta vuonna 2016 en mennyt täkyyn - tai en ainakaan näin jälkikäteen jaksa selata läpi kaikkia täkyjä tarkistaakseni asian.
 25. Kirjassa on yli 500 sivua: Seitsemän järkälettä luettujen listalla tänä vuonna, mainittakoon tässä kohdin vaikkapa kesäkuussa lukemani vetävä dekkari Isänsä poika.
 26. Elämäkerta tai muistelmateos: Mukana on yski vaihtoehto, huhtikuussa lukemani Torey Haydenin teos Nukkelapsi.
 27. Afrikkalaisen kirjailijan kirjoittama kirja: Ei vuonna 2016.
 28. Perheenjäsenellesi tärkeää aihetta käsittelevä kirja: Kohdassa on yksi maininta, joka onkin yksi vuonna 2016 lukemiani vaikuttavimpia teoksia, nimittäin heinäkuussa lukemani historiaa käsittelevä tietokirja Suomalaiset fasistit.
 29. Kahden kirjailijan yhdessä kirjoittama kirja: Kohta on saanut kolme mainintaa, joista jatkoon valittakoon lokakuussa lukemani reippaalla otteella ja näkyvästi naisnäkökulmasta kirjoitettu self help -henkinen  Liian tunnollinen. Tämä teos herättää ajattelemaan ja toimimaan!
 30. Viihteellinen kirja: Kohtaan on löytynyt yhdeksän ehdokasta, joista höttöisin - siis tavallaan viihteellisin vaikkei kylläkään viihdyttävin - on huhtikuussa lukemani Blake Crouchin kirjoittama Wayward Pines - Viimeinen kaupunki.
 31. Olympialaisista kertova kirja: Ei osumia vuonna 2016, ei välttämättä muulloinkaan.
 32. Kirjassa on myrsky: Kahdeksan romaania ehdolla tähän kategoriaan, valittakoon voittajaksi kesäkuussa lukemani vaikuttava ja koskettava Harri Sirolan jättiläisromaani Kaksi kaupunkia, jossa myrskyää usein ja merkittävästi. 
 33. Kirjailijan viimeiseksi jäänyt kirja: Tiettävästi ei yhtään vuonna 2016 - vaan mistäpä sitä aina voi tietää?
 34. Keskustelua herättänyt kirja: Viisi teosehdokasta, joista valitsen aikansa puhuttajan ja edelleen suuren vaikutuksen tekijän, nimittäin heinäkuussa lukemani Erica Jongin vuonna 1976 ilmestyneen romaanin  Lennä, uneksi.
 35. Kirjassa ollaan avaruudessa: Ei oltu vuonna 2016.
 36. Kokoelma esseitä tai kolumneja: Yksi teos mainittu, ja se olkoon vuonna 2016 kesäkuussa lukemani rasismia käsittelevä teos Tappakaa ne saatanat.
 37. Kirjan nimi viittaa vuodenaikaan: Ei viitannut vuonna 2016.
 38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja: Tuskinpa yksikään tai mahdollisesti monikin, mutta en jaksanut selvitellä asiaa.
 39. Nobel-voittajan kirjoittama kirja: Yksi kappale tässä kategoriassa, nimittäin kesäkuussa lukemani Toni Morrisonin romaani Rakkaus . Tämä ei kyllä ollut vuoden vaikuttavimipia lukukokemuksia.
 40. Eläkeläisen suosittelema kirja: Ei osumia vuonna 2016.
 41. Kirjassa lähetetään kirjeitä: Tässä kohdassa ehdolla on 19 teosta, joista mainittakoon huhtikuussa lukemani Mika Pekkolan kirjoittama historiallinen romaani Pyhän Antoniuksen tuli.
 42. 2000-luvulla sotaa käyneestä maasta kertova kirja: Kahdeksan teosta mainittu. Valitsen kategorian edustajaksi minulle hieman etäiseksi ja käsittämättömäksi jääneen maaliskuussa lukemani romaanin  Kissani Jugoslavia.
 43. Kirjassa mukana Pablo Picasso (syntymästä 135 v.): Ei ole.
 44. Kirjassa joku kuolee: Jossain vaiheessa minusta tuntui siltä, että jokainen proosateos, jonka luen, sopii tähän kategoriaan. Ehdolla onkin 36 teosta, joista kahdessa kuolema on hyvin keskeinen osa teosta. Toinen on Älä koskaan pyyhi kyyneleitä -trologian kolmas osa, joka onkin alaotsikoltaan Kuolema, mutta tämä kohta on silti omistettava vuoden 2015 Finlandia-voittajalle, tammikuussa lukemalleni Laura Lindstedtin romaanille Oneiron, jossa keskitytään kuolemaan, kuolemiseen ja kuolleena olemisen tilaan.
 45. Suomalaisesta miehestä kertova kirja: Kohdassa on kaksitoista teosehdokasta, joista valitsen tähän kohtaan toukokuussa lukemani Juha Itkosen kirjoittaman novellikokoelman Huolimattomia unelmia.
 46. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja: No comments.
 47. Eteläamerikkalaisen kirjailijan kirjoittama kirja: Ei näitäkään vuodelle 2016.
 48. Kirjassa on alle 150 sivua: Eikä yhtäkään tällaista laiheliinia.
 49. Vuonna 2016 julkaistu kirja: Olen lukenut useita uunituoreita kirjoja vuonna 2016, sillä tässä kohdassa ehdolla on 13 teosta. Valitsen mainittavaksi yhden uutuuden, joka oli minulle entuudestaan tuntematon mutta teoksena vaikuttava ja kiinnostava, nimittäin huhtikuussa lukemani Tiina Raevaaran romaanin Korppinaiset.
 50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja: Ei mainintoja - en ole keskustellut kirjastoihmisten kanssa, mutta toki olen poiminut useita teoksia kirjaston tyrkkyhyllyistä, joita arvostan suuresti.

Vuosi 2016 on nyt siis paketissa, samoin kirjahaaste. Viidestäkymmenestä haastekohdasta tyhjäksi jäi 17. Tällainen haaste toimii hyvänä inspiraationa silloin, kun etsii uutta lukemista, mutta ehkä jatkossa pitäydyn vaistoni ja kirjaston tyrkkyhyllyjen varassa - joskin tämä haaste sai tutustumaan myös Kirjasammon Päivän täky -palveluun, jota kautta saattaa löytää kiinnostavaa luettavaa. 

Aluksi haasteessa oli mukavaa olla mukana, mutta vuoden kuluessa eteenpäin haasteen pitäminen mukana bloggaamisessa alkoi pikemminkin tuntua rasitteelta. Ehkä menen kohti vuotta 2017 tämän meeminäkin kiertävän Kotivinkin listan ohjeiden avulla:


...ja sovellan niitä myös lukemiseen ja bloggaamiseen, niin kumpikaan ei vahingossakaan lipeä suorittamisen puolelle,

1 kommentti:

 1. Jännittävä tapa kerätä kirjoja tähän haasteeseen! Minustakin haastelistasta saa helposti inspiraatiota.

  VastaaPoista