"Hän katselee kiikareilla taloa, johon he aikovat hyökätä."
Like 2009. 185 s.
Kauko Röyhkän romaanin Kesä Kannaksella tapahtumat sijoittuvat jatkosotaan ja nimensäkin mukaan lähinnä Kannakselle. Henkilökuvauksen lähtökohta on samankaltainen kuin Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa (1954) - sotaa ja olosuhteita kuvataan usean luonteeltaan ja elintavoiltaan erilaisen miehen näkökulmasta.
Tapahtumat eivät sijoitu ainoastaan rintamalle vaan mukana on myös kuvausta lomilta ja sikäli taustoitusta. Osin seikkaillaan Helsingissä, missä lukija pääsee kurkistamaan eri yhteiskuntaluokkien elämään ja toisaalta tempoiluun yhteiskuntaluokkien välissä. Kansalaissodan haavat ja historiallinen luokkajako näkyvät yhä henkilöhahmojen koulutusmahdollisuuksissa, varallisuudessa ja elämänhaaveissa. Osin puolestaan seikkaillaan Lapissa täysin erilaisessa todellisuudessa kuin mitä etelän kaupunkielämä edustaa - liikutaan porolla, ollaan erämaassa luonnon armoilla ja kohdataan paikallinen shamanismiin taipuvainen kylähullu.
Kesä Kannaksella on paitsi sotaromaani myös ennen kaikkea romaani nuoruudesta, siitä, millaista on olla nuori mies sota-aikana - millaisia ovat haaveet, millaista on todellisuus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti