keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Susan Cain: Hiljaiset - Introverttien manifesti

 

WSOY 2021. Alkuteos Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking. Suom. Lea Peuronpuro. Storytelin äänikirja, 11 h 18 min.

Susan Cainin kirjoittamassa tietokirjassa Hiljaiset - Introverttien manifesti on selkeä ja kiinnostava rajaus. Hiljaiset tuo raikkaan näkökulman nykymaailmaamme, jossa korostetaan ekstroversiota ja vuorovaikutustaidot käsitetään pitkälti kyvyksi puhua ja esiintyä.

tiistai 18. kesäkuuta 2024

Musta tuntuu, toistaiseksi @ Amos Rex, Helsinki

Amos Rexin taidemuseo avautui Lasipalatsissa vuonna 2018. Erinäisistä syistä (ruuhkautuneet suositut näyttelyt / koronavuodet / omat kiireet, mitä näitä nyt on) ensikäyntini taidemuseossa tapahtui vasta nyt, kesällä 2024, kuusi vuotta museon avautumisesta. Museon maanalaista arkkitehtuuria kehuttiin aikoinaan, ja se on edelleen vaikuttavaa. Amos Rex siajitsee niin keskeisellä paikalla, että varsinkin Museokortilla siellä piipahtaminen kannattaa ns. useamminkin.

Museon päänäyttelynä oli Musta tuntuu, toistaiseksi, joka avautui 27.3. ja päättyy 8.9.2024. Näyttelyssä oli esillä monenlaista taidetta, mutta hallitsevaksi kokemukseksi jäi se, että monessa teoksessa oli jotain häiritsevää. Musta tuntuu, toistaiseksi on siis herättelevä näyttely, eikä mielestäni helpoimmasta tai samastuttavimmasta päästä.

maanantai 17. kesäkuuta 2024

Katarina Wilk: Perimenopower - Valmiina vaihdevuosiin


 

Atena 2020. Suom. Karoliina Timonen. Storytelin äänikirja, 2 h 39 min.

Journalisti Katarina Wilkin Perimenopower on tiivis ja helposti lähestyttävä teos vaihdevuosia edeltävästä ajasta - tietopaketti, johon kannattaa tutustua.

torstai 13. kesäkuuta 2024

Ville Juurikkala: Irti - Hollywoodista Santiagon tielle


Like 2024. Storytelin äänikirja, 10 h 39 min.

Ville Juurikkalan omaelämäkerrallinen tunnustus- ja toipumiskirja Irti - Hollywoodista Santiagon tielle kertoo alkoholismista ja siitä irti pyristelemisestä. Irti ei ole vaikeuksista voittoon -tarina, vaan kuvaa hienosti havahtumista addiktioon ja pyrkimyksistä päästä siitä eroon.

Juurikkala on Suomen tunnetuin ja menestynein rock-valokuvaaja, ja jo teoksen alkusivuilla tulee selväksi, että alkoholi on hänelle ongelma. Irti kuvaa kokonaisuudessaan hienosti addiktion logiikkaa ylipäätään: Juurikkala oivaltaa paitsi alkoholin olevan hänelle ongelma, myös olevansa taipuvainen työnarkomaniaan. Alaotsikkonsa mukaisesti Irti vie lukijan Juurikkalan matkassa Hollywoodista Santiagon tielle, mutta elämänmuutos ei voi tapahtua ikään kuin "jossain muualla" ja sitten vain siirtyä tavalliseen elämään. Tätä harhaa Irti käsittelee konkreettisesti ja hienosti, kuin myös sitä, että muutos ei ole kertaluonteinen käänne vaan prosessi, joka tapahtuu joka hetki (tai on tapahtumatta; takapakkiakin siis tulee).

Teokseen syvyyttä tuo myös henkinen ulottuvuus. Vaikka ei uskoisi tismalleen samoihin asioihin kuin mihin Juurikkala (joka on Kaija Juurikkalan poika; Kaija Juurikkala on kirjoittanut useita teoksia, joissa näkyy hänen ajatuksensa ja uskonsa henkimaailmaan ja tässä Ville Juurikkalan teoksessa on samantapainen vire), Juurikkalan kokemus välittyy vahvana ja tekee Irti-teoksesta paljon enemmän kuin vain perinteisen addiktioteoksen tai toisaalta narratiivia usko pelasti minut -noudattavan teoksen.

Irti on monitahoinen mutta silti fokuksensa säilyttävä teos, jonka lukeminen tai kuunteleminen antaa paljon ajattelemisen aihetta ja myös rohkeutta tehdä asioita ja tarttua muutokseen sekä luottaa siihen, että asiat tapahtuvat syystä.

Ravintola Odessa, Tallinna

 

Ravintola Odessa Tallinnassa sijaitsee vanhankaupungin kulmilla. Miljöö on viehättävä ja menusta löytyy vaihtoehtoja monenlaiselle ruokailijalle. Söin alkupalaksi munakoisokaviaaria...

... ja pääruoaksi hapankirsikkavarenikeja. Aloituskuvassa keittiön tervehdys.

 

Katutasossa ravintolan kohdalla on pieni Ukraina-tukitavaraa kuten pinssejä myyvä kauppa, jossa kannattaa piipahtaa syömisen yhteydessä.