keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Haggrén et al.: Muinaisuutemme jäljet - Suomen esi- ja varhaishistoria kivikaudelta keskiajalle



Gaudeamus 2015. 619 s.

Georg Haggrénin, Petri Halisen, Mika Lavennon, Sami Ranisen ja Anu Wessmanin kirjoittama tietoteos Muinaisuutemme jäljet - Suomen esi- ja varhaishistoria kivikaudelta keskiajalle on yksityiskohtainen järkäle lupaamastaan aiheesta. Teos on myös asiaa tuntemattomalle lukijalle ymmärrettävä kokonaisuus, ja sisäkansiin painettu aikajana auttaa hahmottamaan kirjassa käsiteltävää ajanjaksoa, joka kattaa vuodet 8850 eaa. - 1520 jaa.

Muinaisuutemme jäljet toimi ainakin itselläni myös rentoutuskirjana, jolla sai etäisyyttä hektiseen nykyaikaan ja perspektiiviä Suomen ja suomalaisten historiaan. Teoksen sisältö perustuu pitkälti arkeologisiin tutkimuksiin, mutta aina toisinaan esiin nostetaan myös kielitieteen näkökulma. Kielitiedettä ja kulttuurihistoriaa jonkin verran tuntevalle lukijalle Muinaisuutemme jäljet antaa konkreettista käsitystä Suomen historian muinaisvaiheista. Teoksessa käsitellään niin asumuksia, elannonhankkimistapoja, kulttuurivaikutteita ja kulttuurin kehittymistä kuin kulttiesineitä, hautaamistapoja, aseita ja korujakin.

Lukija voi poimia laajasta teoksesta itseään kiinnostavia seikkoja tai aikakausia tai toisaalta nauttia teoksen alusta loppuun. Runsas kuvitus havainnollistaa tekstiä - ja kuvista voi myös huomata, kuinka ammattimaista silmää esimerkiksi muinaisten asuinpaikkojen tunnistaminen nykyluonnosta vaatii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti