perjantai 6. heinäkuuta 2012

Susanna Alakoski: Hyvää vangkilaa toivoo Jenna

"Maanantaiaamu. Kaikki ovat täällä ajoissa."


Schildts 2010. Suom. Katriina Huttunen. Alkuteos Håpas du trifs bra i fengelset. 349 s.

Romaanin päähenkilö on Anni. Lapsuutensa Anni vietti alkoholistiperheessä ja hänen veljestään Samista tulee narkomaani. Annilla on oma perhe, mies Dan ja tytär Jenna. Anni on sosiaalityöntekijä.

Anni ei pääse eroon veljestään Samista, millään tasolla, halusipa tai ei. Vaikka Sami olisi hukassa maailmalla, hän on silti osa Annin elämää ja ajatuksia, ehkäpä lopulta määräävin osa. Anni ei pääse irti taustastaan ja perheestään, itselliseksi osaksi omaa elämäänsä.

Hyvää vangkilaa toivoo Jenna kuvaa yhteiskunnan, köyhyyden, päihteiden ja olosuhteiden vaikutusta elämään. Onko elämänvalintoja olemassakaan? Romaani on täydellinen vastalause kokoomuslaista voit itse päättää, mitä olet -ajattelua vastaan.

Anni ajautuu jatkuvasti pysäytyssurun ja syväsurun valtaan. Pysäytyssuru tulee äkillisesti, ja sen kourista voi selvitä käymällä sytyttämässä kynttilän kirkossa läheisilleen. Syväsuru on absoluuttisempi. Siihen auttaa ainoastaan pyöräileminen Estonian muistomerkille, menetyksen symbolille.

Romaanissa on paljon toistoa ja luetteloita. Ne kuvaavat hyvin Annin elämässä loputtomasti toistuvia tilanteita ja tunteita. Romaani on ehdottomasti kannanotto ihmisyyden puolesta ja kovia arvoja vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti