perjantai 18. tammikuuta 2013

UMK Karsinta 1 @ Circus, Helsinki

Uuden Musiikin Kilpailu on yhtä kuin Euroviisukarsinnat. En ihan saa kiinni siitä, mikä ajatus nimen muuttamisella on ollut. Euroviisut on vahva (ja myös vahvasti latautunut) brändi: yritetäänkö uudella nimellä häivyttää sitä kitsch-karnevalismia, joka Euroviisuihin liittyy? Miksei sitä pikemminkin kannattaisi hyödyntää? Niin tai näin, ainakin kilpailu toimii kanavana saada biisintekijöille ja -esittäjille julkisuutta sekä jonkinlaista asiantuntijapalautetta. Onko kyseessä siis Idols ilman ikärajoja, avoin sarja niin tunnetuille kuin tuntemattomillekin esiintyjille?

Ensimmäisessä karsinnassa Circus-yökerhossa Helsingissä esiintyi kuusi artistia tai kokoonpanoa: Iina Salin, Last Panda, Mikael Saari, Ilari Hämäläinen, Rautakoura ja Diandra. Esiintymiset televisioitiin suorana lähetyksenä TV2:lla. Oli ihanan absurdia ja huimaavaa olla paikalla seuraamassa spektaakkelin ensimmäisiä liveaskelia; tämän lähemmäs euroviisutunnelmaa en ehkä elämässäni pääse, jollei kotisohvafiilistelyä lasketa.

Ensimmäisenä esiintyi Iina Salin, jonka kappaletta Last Night on luonnehdittu soulhenkiseksi. Iina Salin oli illan euroviisuhenkisin edustaja (=tyhjänpäiväistä ja mieleenpainumatonta mutta mukavaa europoppia) ja niinpä uumoilin hänen putoavan kisasta, mutta näin ei suinkaan käynyt, vaan hän päätyi kisailemaan finaalipaikasta semifinaaliin. Äänestyksessä vaikuttivat sekä tuomareiden pisteet että katsojien puhelinäänet. Iinalla oli tosi kiva tukka.

Toisena esiintyi rokkibändi Last Panda, jossa oli sekä energiaa että glitteriä. Biisi Saturday Night Forever jäi soimaan päähän ja Last Panda jatkoi semifinaaliin. Kolmas oli balladiartisti Mikael Saari, jonka kappale sopisi hienosti jonkin elokuvan loppukohtaukseen. Upeasti laulettu, mutta kovin sileää ja särmätöntä minun makuuni; siksi kaipaisinkin etualalle elokuvan ja suuria tunteita ja taka-alalle tämän kappaleen kehystämään niitä. Kuitenkin: suoraan ja kirkkaasti jatkoon.

Neljäntenä esiintyi Ilari Hämäläinen, jonka musiikki ei vakuuttanut mutta elämänasenne kylläkin. Videoklipissä Hämäläinen totesi menettäneensä kasvonsa musiikin saralla jo niin moneen otteeseen, että tähän kilpailuun osallistuminen ei enää aiheuta hänessä minkäänlaista häpeää. Kun joku tuomareista palautteessaan vertasi häntä autoon, joka kesäkeleillä ja aluksi toimii hyvin mutta pidemmän päälle kestävyys ei riitä vaan pohjassa havaitaankin öljyvaurio, Hämäläinen totesi 80-luvun malleissa sen olevan ihan tavanomaista. Ilari Hämäläinen sai vähiten ääniä eikä päässyt jatkoon.

Viides esiintyjä oli Rautakoura-niminen folk/katusoittokokoonpano, joka esitti leppoisan kansanrallatustyyppisen kappaleen Ilmalaivalla - ja sai Circuksen yleisön täysin liekkeihin. Onko tämä jotain suomifilmikaipuuta? Ällistyttävää ja yllättävää. Tuomari Toni Wirtanen ihmetteli omalta osaltaan samaa ilmiötä - miten näin pornoteflon bändi voi saada naiset ulvomaan? Semifinaalipaikka. Hymm.

Viimeisenä esiintyi Diandra, jolla on kyllä hyvä ääni, mutta kappale oli vähän henkkamaukkapoppia, sellaista jota soi vaatekaupoissa ostoskelun taustalla. Taustatanssijat sopivat hyvin esitykseen, vaikka niillä olikin tosi rumat vaatteet päällä - siis trendikkäät ysärihenkiset salihousut. Myös Diandra meni suoraan finaaliin.

Toinen karsinta järjestetään viikon kuluttua edellisestä, semifinaali tammikuun lopussa ja 9.2. koittaa Uuden Musiikin Kilpailun finaali, jossa valitaan Suomen edustaja vuoden 2013 Euroviisuihin, jotka järjestetään Malmössä 14.-18.5.2013. Tämän vuoden Euroviisuteemana (googlatessa oppii: joka vuosi järjestävän maan televisioyhtiö keksii vuoden viisuille teeman) on "We are one".

Toukokuun odotteluun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti