sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Lux Helsinki 2013

Tammikuun pimeys ei tunnu niin läpitunkemattomalta kuin syyspuolen, ja sitä piristämässä on myös valokarnevaali Lux Helsinki. Lux Helsinki valaisee joitain rakennuksia, kuten stadionin tornin, Kansallisteatterin ja Tuomiokirkon, mutta sympaattisinta antia on kävely Töölönlahden ympäri Hesperianpuiston halki, sillä Hesperianpuiston puissa roikkuu taas mitä erilaisimpia lyhtyjä.

Lyhtyjen tyyli ja materiaalivalinnat vaihtelevat: osa näyttää lähestulkoon Ikean lampuilta, osa taas on punaisuudessaan lynchmäisen kauhistuttavia, osassa on haettu luonnollisuutta kaukaa katsottuna niin materiaalivalintojen kuin muodonkin osalta, osa leikittelee merkityksillä (kuten exit-kyltistä askarreltu lyhty), ja onpa joukossa yksikin, joka roikkuessaan  kahden puun välissä näyttää pieneltä, kastuneelta ja hieman surkealta kalalta. Ehdottoman suositeltava iltakävelykohde siis!

Opperan takana amfiteatterissa on näyttävämpi valoteos, Philippe Morvanin Cosmogole. Teokseen kuuluu valojen lisäksi musiikki. Kokonaisuus on todellakin kosminen: maailmankaikkeuden rytmi, kaukaisuus ja läheisyys, keskisyys ja periferia, syntyminen ja kuoleminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti