maanantai 3. kesäkuuta 2013

Simon Lelic: Katkeamispiste

 

"Mä en, kato, ollu siellä."


Like 2011. Suom. Terhi Kuusisto. Alkuteos Rupture, 2010. 298 s.

Simon Lelicin romaanin Katkeamispiste aiheena on kouluampuminen. Asetelma on käännetty ylösalaisin: ampuja ei ole oppilas tai opiskelija vaan opettaja. Tapahtumat sijoittuvat Lontooseen ja ne kerrotaan suurimmalta osin poliisin, eritoten komisario Lucia Mayn, näkökulmasta, hänen tekemiensä haastattelujen kautta.

Katkeamispiste on myös näkökulma kiusaamiseen, ja kiusaaminen onkin aihe, jota romaani käsittelee eniten. Mitään järin uutta Katkeamispiste ei tuo niin kouluampumis- kuin kiusaamiskeskusteluunkaan, kunhan ilmeisesti yrittää osoittaa sen, että koulukiusaaminen ei ole mikään erillinen ilmiö vaan kiusaamista tapahtuu monien sosiaalisten ryhmien sisällä ja välillä ja kiusaaminen on aina yhtä vakava ilmiö, vakavimmillaan pikemminkin vainoamista.

Tämä on ehkä teoksen ansiokkain kannanotto, sillä jo kiusaaminen sanana kuulostaa lähtökohtaisesti varsin kepeältä toiminnalta - ja liittämällä termin eteen sana 'koulu' aikuiset voivat astua ilmiön ulkopuolelle ja todeta ongelman koskevan niitä, jotka koulussa opiskelevat ja työskentelevät.

Kokonaisuudessaan Katkeamispiste on varsin sujuvaa luettavaa, mutta siinä on heikkoutensakin, kuten äärimmäisen stereotypinen poliisikuvaus. Poliisiasema näyttäytyy härskinä työpaikkana, poliisit puolestaan lähes karikatyyreinä. Vakava aihe, dekkarimainen romaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti