maanantai 17. kesäkuuta 2013

Mucha-museo, Praha

Prahassa oleva Mucha-museo on jokaisen Mucha-fanin unelmakohde, sillä vaikka se on suhteellisen pieni, se esittelee Alfons Muchan (1860-1939) tuotantoa ja elämää suhteellisen monipuolisesti - lisäksi museokauppa on täynnä ihanaa krääsää, jota tosin on tarjolla muissakin turistikaupoissa sekä lentokentällä.

Mucha-museo keskittyy esittelemään Muchan tuotannon tunnetuinta osaa, siis art nouveau -henkisiä naishahmoja sekä julistetaidetta.Veletržnín palatsissa, joka on Prahassa sijaitseva modernin taiteen ja nykytaiteen museo, on pysyvässä näyttelyssä esillä Muchan lasitaidetta sekä vuoden 2013 loppuun saakka näyttely Muchan uran huipentumasta, Slaavien eepos -töistä, jotka edustavat varsin erilaista tyyliä. Myös Prahan linnassa, Pyhän Vituksen katedraalissa on Muchan taiteilema lasi-ikkuna.

Viimeistään Mucha-museon näyttelyn läpikäytyään huomaa sen, kuinka monipuolisesta taiteilijasta itse asiassa onkaan kyse: Mucha on tehnyt runsaasti seinämaalauksia ja suunnitellut rakennuksia, lisäksi Tsekkoslovakian ensimmäiset setelit ja postimerkit olivat hänen tuotantoaan.

Vaikka museo on pienehkö, aikaa siellä saa kulumaan kevyesti tunnin pari. Suositeltava kohde!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti