keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Sveti Blažin kirkko, Komiža, Vis


Komižan kylä sijaitsee Visin saaren etelärannikolla lahden pohjukassa, ja lahden edustalla on Bišovon saari. Siinä missä Komiža itsessään on pitkälti lähes merenpinnan korkeudella, sitä reunustavat niemet kohoavat varsin korkealle ja tarjoavat kivoja patikointimahdollisuuksia. Patikoidessa on mukavaa olla jokin määränpää, ja sellaiseksi sopii hyvin pikkuinen Sveti Blažin kirkko kylän lännenpuoleisella niemellä.

Sveti Blažin kirkko on pikemminkin pienen pieni kappeli, jonka ovi oli ainakin silloin lukittuna, kun me kirkolla kävimme. Erinäisiä kirkonkelloja Komižassa soitellaan varsin ahkeraan, ja toisinaan ääni kuului myös täältä; voisi siis kuvitella papin itsensäkin silloin tällöin kipuavan vuohipolkua Komižan kylästä tänne 239 metrin korkeuteen merenpinnasta - aikamoista meditaatiota jo sinänsä.


Polku Komižasta Sveti Blažille on merkitty selvästi ja se on hyväjalkaiselle varsin helppokulkuinen, vaikkakin yhteensä nousua tulee tuon 239 metrin verran. Polku jatkuu kirkolta eteenpäinkin, ja muutaman mutkan takana on huippukohta - jolta avautuva maisema tosin on lähinnä metsäinen, ja polkua (joka niemen keskivaiheilla näyttää olevan myös tie) pitkin pääsisi myös niemen kärjessä oleville rannoille.

Patikointi Sveti Blažille kannattaa siis varsinaisesti patikoinnin itsensä vuoksi kuin myös polulta avautuvan upean maiseman takia. Polulta voi katsoa Komižaa kuin postikorttia, koko kylä näkyy vaikuttavana maisemana - samoin tietysti Adrianmeren horisontti ja Bišovon saari.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti