tiistai 26. kesäkuuta 2018

Sveta Nikolan kirkko, Komiža, Vis


Sveta Nikolan eli joulupukkinakin tunnetun Pyhän Nikolauksen kirkko sijaitsee keskellä Adrianmerta olevan Kroatialle kuuluvan Visin saaren Komižan kalastajakylän itäisellä rinteellä. Kylästä päin katsottuna kirkko näyttää olevan ihan inhimillisellä kiipeämiskorkeudella, mutta helteessä ylämäkeen kuljettaessa sitä siltikin hengästyy. Nousu on kuitenkin maltillinen ja teitä pitkin (kunhan ne ensin löytää - yllättävänkin hankalaa!) helppokulkuinen, joten kirkolla kannattaa käydä Komižan kylän ja lahden yli aukeavan maisemankin vuoksi. Sveta Nikolan kirkko on rekennettu 1300-luvulla, mutta paikalla on saattanut aiemminkin olla jokin kirkon kaltainen rakennus. 

Komiža on leimallisesti kalastajakylä - ja itse asiassa Visin saaren historia on erilainen kuin muiden Kroatialle kuuluvien Adrianmeren saarien: Vis on saarista uloin, ja koska siellä on myös makean veden lähde, on se antiikin ajoista saakka Napoleonin ja maailmansotien kautta aina Jugoslavian aikaan asti ollut strategiselta arvoltaan merkittävä. 

Niinpä Vis Jugoslavian vallan ajan olikin suljettu sotilassaari - mistä johtuen saaren elinkeinoelämä kuihtui ja saarelta muutti paljon ihmisiä pois. Vuonna 1992 armeija poistui saarelta, ja siitä saakka saarella on kehitetty myös turismia. Mutta turismin suhteen Visillä on huomattavasti lyhyempi historia kuin vaikkapa Hvarilla tai Bračilla, ja sen voi aistia saarella - positiivisella tavalla. Elämä Visillä on rennompaa ja välittömämpää, ja saaren matkailustrategiaksi on valittu maanläheisyys: Visillä tavoitteena ei ole rakentaa suuria hotellikomplekseja, vaan panostaa ykistyismajoittamiseen ja pieniin hotelleihin (mikä toki koko Kroatiassa on varsin tyypillistä), ja vaikka turismi Komižan rivalla eli rantakadulla näkyykin, mistään Hvarin tai Splitin vanhan kaupungin ruuhkan kaltaisesta menosta ei ole kysymys.

Komiža siis on kalastajakylä, jonka suojelupyhimys on Pyhä Nikolaus. Sveta Nikolan kirkolla järjestetäänkin suojelupyhimyksen päivänä 6.12. perinnejuhlat, joissa kirkolle raahataan satamasta (!) vanha vene, jonka kirkolla saa tuikata tuleen Nikola-niminen pikkupoika. Tällaista siis luvassa jollekulle, joka keskellä talvea saarelle eksyy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti