sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Platonin Akatemia XIX

Kulttuuritapahtuma Platonin Akatemia valtasi tänä vuonna 15.5. koko Tuusulan Rantatien - tapahtumia oli runsaasti ja osallistujilla oli vapaa pääsy Rantatien kulttuurikohteisiin, joten tarjolla oli myös runsaasti taidenäyttelyitä. Vuoden teemana oli Luonto ja kulttuuri.

J. H. Erkon taiteilijakodissa Erkkolassa luennoi itsekeskeisyyden hyötypuolista rocklyyrikko ja kirjailija Tommi Liimatta, joka lähestyi kirjoittamista, luontoa ja kulttuuria luontoaiheisten biisiensä kautta. Myöhemmin Liimatan ohjaamassa kirjoittamisen työpajassa harjoiteltiin kylmästi kirjoittamista - tehtävänantona oli kirjoittaa toukokuusta käyttämättä adjektiiveja, kuvailevia adverbejä tai kuin-vertauksia. Ennen kirjoittamista ruodittiin läpi kaksi Liimatan kirjoittamaa sanoitusta, joiden tyylistä ja kritiikistä sai hyvää näkökulmaa kirjoittamiseen ylipäätään.


Erkkolan yläkerrassa keskusteltiin elämän peruskysymyksistä ullakkoboheemien eli Antti Filpun, Paul Nymanin ja Mika Pekkolan johdolla.

Erkkolaa vastapäätä oleva Aleksis Kiven kuolinmökki oli myös yleisölle avoinna ja mökissä päivysti opas, joka osasi kertoa mökin historiasta ja vaiheista. Mökki näyttää ulkoapäin hyvin pieneltä, nykystandardein oikeastaan vajamaiselta. Toukokuussa mökin edustan niitty kasvoi täytetnään valkovuokkoja, ja kun kurkisti makuukammarin ikkunasta ulos valkovuokkoniitylle, ei voinut olla ajattelematta, mitähän Aleksis Kivi mahtoi ajatella samaa näkymää katsoessaan. Tosin Kivi vietti mökissä viimeiset kuukautensa vuonna 1872 - ja koska hän kuoli vuoden viimeisenä päivänä, hän ei kenties koskaan katsellut ikkunasta valkovuokkomerta, vaan täysin toisenlaista maisemaa.


Yksi Platonin Akatemian ehdottomista vahvuuksista on myös maisema, jossa se järjestetään. Rantatien kulttuurimaisema on Suomessa ja maailmassakin jotain aivan ainutlaatuista, joka kannustaa ajattelemaan ja kokemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti