lauantai 9. maaliskuuta 2013

Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski: Pilvikartasto


Pilvikartasto (2013) on massiivinen elokuva. Se on kestoltaan yli kolmetuntinen ja se kuljettaa rinnakkain kuutta eri aikatasolle sijoittuvaa tarinaa. Kaikilla aikatasoilla näyttelevät samat näyttelijät ja tarinoista jokainen käsittelee valtasuhteita, läheisyyttä ja petosta, kukin tavallaan.

Pilvikartasto koettaa olla kuvaus ihmisyydestä ja inhimillisyydestä, missä on sekä elokuvan heikkous että vahvuus. Jonkinlainen ironiaton yya-näkökulma liittää eri aikatasot yhteen: viestiä siitä, kuinka kukaan ei ole mitään yksin vaan elämän merkitys syntyy suhteessa toisiin ihmisiin, alleviivataan moneen otteeseen, samoin kuin sitä, että tekomme vaikuttavat pidemmälle kuin ajattelemmekaan, aikoihin, joissa emme enää itse elä. Rasittavaksi tämä näkökulma muuttuu toiston myötä - pitääkö nykykatsojalle ihan oikeasti tehdä elokuvia, jotka toimivat yhtä yksinkertaisella logiikalla kuin tv-mainokset: jos asia todetaan tarpeeksi monta kertaa, katsoja lopulta kuulee, uskoo ja sisäistää sen.

Kaikesta huolimatta Pilvikartasto on suurelta kankaalta katsottuna hieno kokemus. Lavastus on näyttävä ja tarinat vaihtelevat huumorilla höystetystä nykyajan arvoilmapiirin kritisoinnista tulevaisuusdystopioihin sekä mennen ajan juonittelujen kuvaamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti