torstai 28. helmikuuta 2013

Barcelonan puistoja

Montjuïc


Montjuïcin vuori kohoaa meren rannasta Barcelonan keskustan vierestä sataman äärellä, ja sen huipulla kohoaa 1700-luvulla rakennettu linna tai pikemminkin linnoitus. Vuorella on puistoja ja sieltä on upea näkymä niin kaupungin yli kuin satamaankin ja se on mitä mainioin päiväretkikohde. Vuoren huipulle kiipeäminen on lähinnä leppoisaa ylämäkikävelyä - myös köysiratavaihtoehto on olemassa -  ja matkan varrella on kauniita puistoalueita. Piknikkohteena Montjuïc tuo mieleen Suomenlinnan.

Vuorella on myös olympiastadion sekä useita museoita.

Tibidabo


Tibidabon vuori kohoaa puolestaan kaupungin laidalla, ja sen juurelle pääsee kätevästi lähijunalla. Huipulle pääseminen tai päätyminen on sen sijaan talvisaikaan projekti, joka saattaa johtaa muualle kuin alkuperäisen suunnitelman mukaiseen päätepisteeseen.

Aivan lähijunapysäkin vieressä on sinisen raitiovaunun pysäkki. Oppaiden mukaan sininen raitiovaunu kuljettaa matkailijan köysirata-asemalle, ja köysiradalla puolestaan on mahdollisuus mennä Tibidabon huipulle, jossa on ainakin huvipuisto sekä linna. Siniseen raitiovaunuun ostetaan oma lippu, siinä ei voi maksaa tavallisella julkisen liikenteen lipulla. Sesongin ulkopuolella raitiovaunu kulkee kuitenkin vain viikonloppuisin.

Ei kuitenkaan hätää, sillä kymmenen metriä ylämäen suuntaan on myös bussipysäkki, ja vaikka linja-autokyyti ei kuulostakaan yhtä romanttiselta kuin matkaaminen sinisellä raitiovaunulla, sekin kuitenkin vie matkaajan köysirata-asemalle. Itse asiassa matka köysirata-asemalle ei ole erityisen pitkä ja se onnistuisi hyvin kävellenkin, kuten takaisin tullessa huomasimme seuratessamme raitiovaunukiskojen reittiä.

Köysiradan aikatauluplakaatti kertoi karua kieltään - helmikuussa rata ei ole toiminnassa ainakaan viikolla, mahdollinen viikonloppuaikataulu ei jäänyt mieleen. Bussi jatkoi matkaansa köysiratapysäkiltä jonnekin ylöspäin, saattaa olla, että sillä olisi päässyt vuoren huipulle. Jäätyämme kuitenkin köysirata-asemapysäkillä pois - emmekä selvästikään olleet ainoat saman virheen tehneet turistit - päätimme kuitenkin tutustua maisemaan ja kävelimme jonkin verran korkeammalle maisemankatselupenkin toivossa.

Paljastui, että Tibidabo on lenkkeilijöiden ja pyöräilijöiden suosima alue, jolla mitä ilmeisimmin on hyvin merkityt ja hoidetut reitit - sellaista pitkin vuoren huipulle olisi ollut matkaa yhdeksän kilometriä. Koska alue ei ole puisto, yhtään maisemapenkkiä ei ollut tarjolla, joten onnistunein ratkaisu oli istuskella vuoren kyljessä, korkata punaviinipullo ja katsella kaupunkimaisemaa sellaisena, kuin se meille näyttäytyi.Ciutadella


Ciutadellan puisto sijaitsee toisella puolen keskustaa kuin Montjuïcin vuori. Ciutadella on hyvinhoidettu puisto, joka vaikuttaa kaupunkilaisten olohuoneelta. Barcelona on selvästikin enemmän koirien kuin kissojen kaupunki, ja Ciutadellassa on mahdollisuus tarkkailla erinäisiä telmiviä hurttia.

Puiston toisessa päässä on riemukaari.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti