perjantai 9. toukokuuta 2014

Platonin Akatemia XVIII

 
Kahdeksastoista Platonin Akatemia järjestettiin poikkeuksellisen viileässä säässä Kallio-Kuninkalan kartanossa Järvenpäässä ja sen teemana oli Suuret tunteet. Teemavalinta oli kerrassaan onnistunut, sillä ohjelma valotti sitä monipuolisesti eri suunnilta ja ohjelmassa oli runsaasti taidetta, niin kokemisen kuin tekemisenkin kautta.

Tapahtuman avasivat musiikkiesityksillään Frederike Hoffman (Alkusoitto) ja Valter Aikio (Halleluja). Sen jälkeen kirjailija ja filosofi Jukka Laajarinne alusti Tove Janssonista ja suurista tunteista. Laajarinne tunnusti kykenevänsä samastumaan Tove Janssonin kyllästymiseen Muumi-hahmoihin, ilmeisesti hän on saanut puhua muumeista enemmän kuin tarpeeksi, mutta onneksi kyllästyminen ei kuulunut alustuksen sisällössä, joka oli mielenkiintoinen. Laajarinne luki erinäisiä näytteitä Muumi-kirjoista, ja lähti kohti tunteita ja filosofiaa lukunäytteiden analyysilla ja tulkinnalla. Laajarinteen lähestymistapa havainnollisti osuvasti myös sitä, kuinka kirjallisuuden lukemisen (lue: analyysin ja tulkinnan) taidot liittyvät todellisuuden lukemisen taitoihin - ymmärrys liittyy ymmärrykseen.


Työpajoissa sekä aamu- että iltapäivällä oli tarjolla taidetta ja tekemistä kokeellisen taiteen Painajaiset-pajassa ja improvisaatioryhmässä. Filosofisempaa sisältöä edustivat puolestaan muun muassa alustukset ja keskustelut uskonnollisesta fundalismista, Philosoton-metodista, onnellisuuden psykologiasta, mystiikan traditiosta ja luonnontieteen ja matematiikan kehityshistoriasta filosofian näkökulmasta.

Leonora-salissa näytettiin upeita ja oivaltavia nuorten tekemiä lyhytelokuvia (Pertti, Pelko, Ylpeydestä vihaan - 37 tunnetta, This is your life - Aleksis Kivi) ja järjestettiin konsertti.

Taas kerran - hieno ja onnistunut kulttuuritapahtuma!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti