sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Pirjo Mellanen: Matkustin Albaniaan

 
Reuna 2013. 172 s.

Suomenkielistä matkakirjallisuutta Albaniasta on lähes mahdotonta löytää. Korjaamon kirjamarkkinoilla oli myös monia pienkustantamoja esittelemässä teoksiaan, ja tuolloin ostin Pirjo Mellasen Albania-kirjan. Matkustin Albaniaan ei ole niinkään matkaopas, vaan pikemminkin kokemuksellinen, rupatteleva teos albanialaisesta elämänmenosta suomalaisen eläkeläispariskunnan silmin.

Pirjo Mellanen ja hänen miehensä Kari Mellanen ovat ostaneet asunnon Sarandesta ja viettäneet jonkin verran aikaa Albaniassa. Matkustin Albaniaan jakautuu lukuihin, joissa kussakin on jokin temaattinen näkökulma, ja teoksesta välittyy varsin runsaasti tietoa Albaniasta pariskunnan käytännön kokemusten kautta. Myös se, että pariskunta on Suomesta, tuo heidän havaintojaan lähemmäs lukijaa; ehkä minäkin suomalaisena ihmettelisin samoja seikkoja kuin he.

Albania näyttäytyy kirjassa hyvinkin absurdina maana, jossa saanee varautua kohtaamaan hyvinkin erilaisia ratkaisumalleja ja toimintatapoja, kuin millaisiin on Suomessa tai (Länsi-)Euroopassa tottunut. Albania vaikuttaa kiinnostavalta matkakohteelta ja Mellasen Matkustin Albaniaan on mielestäni suomalaismatkaajalle suositeltavaa luettavaa ennen matkaan lähtöä, jos haluaa maasta jotain tietää. Teoksen lopussa on myös suppea suomi-albania-sanasto, joka varmasti tulee maassa tarpeeseen, sillä käsittääkseni (kuin myös tämän teoksen perusteella) albanialaisten kielitaito on varsin albaniakeskeinen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti