keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Pyhän Jaakobin katedraali, ŠibenikTuntuu lähes siltä, että jokaiseen kroatialaiseen kaupunkiin kuuluu vähintään jokin Unescon maailmaperintökohde. Šibenikissä sijaitseva Pyhän Jaakobin katedraali on yksi tällaisista.

Katedraali rakennettiin keskiajan ja renessanssin taitteessa, ja rakentamiseen kului 105 vuotta. Katedraali on kolmen eri suunnittelijamestarin käsialaa, ja sen rakenteissa on nähtävissä tyylikausien kehittyminen.

Tyylikauden muutoksen ja kehityksen näkee hyvin oven yläpuolen koristeista. Aatamin ja Eevan hahmot ovat myöhäiskeskiaikaa ja ne vaikuttavat melko kömpelöiltä. Yläpuolella olevat hahmot puolestaan edustavat jo renessanssia, ja tyylimuutos on huomattava.Katedraali on rakennettu Bračin saarelta tuodusta kivestä. Jos katsoo katedraalin kupolia mereltä päin, voi huomata siinä vaaleampia kohtia. Kupoli vahingoittui Jugoslavian hajoamissodissa 1990-luvulla, mutta on paikattu.

Katedraalin sisällä on ilmeisestikin vaikuttavia alttareita, mutta ovelle osuneen mummoruuhkan vuoksi jätimme sisätiloihin tutustumisen niin sanotusti toiseen kertaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti