maanantai 16. kesäkuuta 2014

Lokrum, Dubrovnik

 
Lokrumin saari aivan Dubrovnikin edustalla on loistava päiväretkikohde - veneitä saareen lähtee vanhasta satamasta puolen tunnin välein ja edestakainen venelippu sisältää myös saaren pääsymaksun.

 
Saari on luonnonsuojelualue, ja siellä on tekemistä moneen makuun. Riikinkukkokammoisille paikkaa tosin ei voi suositella, sillä laivalaiturin puoleinen pääty saaresta kuhisee riikinkukkoja, joiden rääkäisyt halkovat ilmaa jatkuvasti (melko eksoottista).Parasta saarella ovat sen rantakalliot. Laivalaiturin puoleisessa päädyssä on hyvinkin kalliosta. Auringonottajat viihtyvät matalilla, tasaisilla kalliolla, joilla on myös runsaasti uimatikkaita. Kaikki saaren rannat ovat kallioisia, ja enemmän omaa rauhaa on tarjolla muilla kallioilla. Uimatikkaat eivät varsinaisesti helpota uimaan menemistä, suisteltavampaa on ottaa mukaan uimakengaät - tosin ilman niitäkin pääsee helposti pulahtamaan puhtaankirkkaaseen Adrianmereen.Dubrovnikin kaupunkirannat eivät ole erityisen ihania, vaan parempi ja rauhallisempi rantakokemus syntyy saarissa.

Kroatiassa on jonkin verran naturistirantoja, ja niin myös ilmeisesti Lokrumissa. Kysellessämme Lokrumin vinkkejä kaupungilla saimme saaresta hieman erikoisen ensivaikutelman, joka osoittautui täysin vääräksi. Ensinnäkin meille todettiin saaren olevan sekä voyeristien että naturistien suosiossa. Kun kyselimme satamassa Lokrumiin menevää laivaa, ensimmäisen jututtamamme laivaekskursioita myyvän miehen ensimmäinen kysymys meille oli, olemmeko naispari, koska kyseessä on "gay island".

Saareen ladatut ennakko-oletukset eivät millään lailla toteutuneet, kukaan ei ottanut aurinkoa edes yläosattomissa.

Saari on yllättävän suuri ja tarjoaa paitsi rantakokemuksen, myös runsaasti metsäpolkuja ja myös historiallista nähtävää - mutta tuolloin retkeen kannattaa varata aikaa todellakin koko päivä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti