maanantai 3. helmikuuta 2014

Dikotominen blogihaaste

HeidiBee Viiden jälkeen -blogista haastoi minut vastaamaan kirjakysymyksiin. Tämä on ensimmäinen blogihaasteeni, ja tässä vastauksia haastekysymyksiin:


1. Kova vai pehmeä?
Nautin molemmista.


2. Klassikko vai uutuus?
Uutuuksille altistuu helpommin, klassikkojen ääreen on hakeuduttava. Klassikoissa virkistävää (ja joskus myös vieraannuttavaa) on niiden maailman erilaisuus, todellakin hyppy pois tästä todellisuudesta.


3. Kotimainen vai ulkomainen?
Tunnen paremmin kotimaista. Mielestäni on hyvä lukea alun perin äidinkielellä kirjoitettua kirjallisuutta, se tulee kielellisesti lähemmäs ja on useammin kielellisesti luovaa. Toki hyviä suomennoksia on, yhtä lailla kuin kehnosti kotimaisella kirjoitettuja (toimitettuja?) teoksia.

4. Käännettynä vai alkuperäiskielellä?
Luen lähinnä suomennoksia, harvoin alkuperäiskielellä tai muille kielille käännettynä, ja silloinkin lähinnä joko kielitaidon ylläpitämisen tai pakon näkökulmasta.


5. Kotona vai matkalla?
Ehdoton sekä että! Lukeminen on olennainen osa matkailua mutta myös kotoilua.

6. Fakta vai fiktio?
Fiktio. Altistun työssäni enemmän tai vähemmän asiateksteille, joten vapaa-ajallani kaipaan fiktion maailmaa. Tosin ajoittain kaipaan myös yliopistoon, ja silloin luen oman alani tietokirjallisuutta.

7. Yksi kerrallaan vai pinosta valikoiden?
Olen kirjapuristi: luen mieluiten kirjan kerrallaan ja alusta loppuun. Tosin sekoittelen lajeja: runokirja, romaani ja tietokirja voivat olla kesken rinnakkain, ja toisinaan kaipaan taukoa jossain teoksessa, jolloin saatan lukea väliin jonkin toisen.

8. E- vai ääni?
Luin ensimmäisen e-kirjani tässä vuoden sisällä, ja se oli yllättävän miellyttävä kokemus. Äänikirjoja en juuri kuuntele, mutta ääneen lukemisesta ja sen kuuntelemisesta nautin – mutta siis vain livenä.

9. Laina vai omistus?
Lähtökohtaisesti molemmat. Tosin on myös kirjoja, jotka haluan myös omikseni, jotka tuntuvat hyvältä käden ulottuvilla.

10. Netti vai divari?
Netti tarpeeseen, divari fiilisteville altistumishetkille.


Haastan mukaan kirjapohdintoihin Lukuprosessissa-blogin EliT.:n, Täällä toisen tähden alla -blogin Jaanan, Tea with Anna Karenina -blogin Nooran sekä Kirjainten virrassa -blogin Hannan seuraavin kysymyksin:1. Unohtumaton kirja lapsuudestasi?

2. Kirjailija, jonka seuraavaa teosta odotat?

3. Kirja, joka oli hyvä, mutta jota et halua lukea uudelleen?

4. Kirja, jota et suosittelisi muille?

5. Kirja, jonka maailmaan kaipaat takaisin?

6. Kirja, jonka kielestä nautit?

7. Kirja, jonka kannet tekivät sinuun vaikutuksen?

8. Kirja, jonka päähenkilöä kadehdit?

9. Kirja, joka ei jätä rauhaan?

10. Kirja, josta haluaisit nähdä elokuvan?

Osallistukaa, jos elämässä on sopiva osallistumishetki!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti