perjantai 17. tammikuuta 2014

Kjell Westö: Kangastus 38

 

"Kun rouva Wiik ei tullut sinä aamuna töihin, Thune tunsi aluksi ärtymystä."


Otava 2013. Suom. Liisa Ryömä. Alkuteos Hägring 38. 334 s.

Kjell Westö on loistava tarinankertoja. Hän osaa luoda hätäilemättömiä todellisuuksia, joiden henkilöhahmoissa on syvyyttä.

Kangastus 38 sijoittuu 1930-luvun Helsinkiin, jonka ihmisiä varjostaa kaksikymmentä vuotta sitten käyty kansalaissota kokemuksineen. Uusi sotakin on ovella. Romaanin aikajänne kuvaa kuitenkin hetkeä, jolloin Euroopan aatteellinen ilmapiiri kiristyy ja aiemmin sivistymättöminä pidetyt mielipiteet saavat tilaa keskusteluissa ja mediassa - mikä rinnastaa romaanin asenneilmapiirin nykyaikaan. Romaanin henkilöhahmot eivät tarinan aikana ehdi toista maailmansotaa kokea, sen saapumisesta tietää vain lukija.

Päähenkilö on Matilda Wiik, jonka persoonallisuuden häilyvyys välittyy hyvin eri niminä, joilla henkilöhahmo itseään kutsuu: on rouva Wiik, Miljaneiti ja Matilda. Rouva Wiik on kunnollinen ja tunnollinen töissäkäyvä teflonkulissi, joka ei anna itsestään mitään muille, lukuun ottamatta hillittyä hymyä ja hallittua työpanosta. On Miljaneiti, joka on kokenut kansalaissodan leirikauhut nuorena naisena ja joka kuiskailee vaarallisia ajatuksia rouva Wiikin ja Matildan mieleen. Ja sitten on Matilda, joka edustaa sitä, mitä päähenkilö aidoimmillaan nykyhetkessä voi olla - rakastuva, tunteva, kulttuurista kiinnostunut, ystävien seurassa viihtyvä ja veljestään välittävä nainen.

Romaanin jännite perustuu henkilöhahmojen välisiin suhteisiin ja siihen, mitä heissä kussakin pinnan alla piilee ja mitä tapahtuu, kun piilevä nousee pintaan. Matildan elämään liittyy hänen veljensä Konni perheineen, ystävät ja uusi työnantaja, asianajaja Claes Thune ystäväpiireineen. Matildan kauhuksi yksi Thunen ystävistä paljastuu henkilöksi, joka liittyy traumaattisella tavalla hänen omaan menneisyyteensä - ja tälle kauhun tasapainolle romaanin suurin jännite rakentuu.

Kerronnan fokus vaihtelee Matildan ja asianajaja Thunen välillä, mikä tuo romaaniin ristivalotusta paitsi juonen etenemiseen, mukaan myös kahden eri yhteiskuntaluokan ja sukupuolen näkökulmat. Thune on korkealle koulutettu suomenruotsalainen asianajaja, Matilda työlaistaustaisesta perheestä.

Westön luoma ajankuva on maailma, johon tekee mieli sukeltaa ja jossa viihtyisi pidempäänkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti