perjantai 27. syyskuuta 2013

Otavan & Liken kirjallinen ilta @ Musiikkitalo, Helsinki

Otavan ja Liken kirjallisessa illassa Musiikkitalolla saatiin katsaus jo ilmestyneisiin ja kohta ilmestyviin uutuuskirjoihin. Paikalla oli viitisentoista kirjailijaa kertomassa teoksistaan.

Esitellystä setistä ehdottomasti eniten jäin kiinnostamaan Anja Snellmanin Pääoma. Pääoma kuuluu Snellmanin omaelämäkerrallisiin teoksiin, jotka ovat hänen tuotantonsa huippuja. Pääoma kertoo Snellmanin isosiskon Marun tarinan - millaista oli olla ihminen, joka on kiusattu, halvennettu ja marginaalissa? Romaani antaa äänen tälle äänettömälle ihmiselle, kertoo tarinan, joka muutoin olisi jäänyt kertomatta. Snellman kertoi kirjasta niin koskettavasti, että hän sai yleisön kyyneliin - mikä on tällaisissa tilaisuuksissa täysin poikkeuksellista, varsinkin kun ottaa huomioon sen, että kirjailijoilla oli varsin lyhyt aika kertoa teoksistaan. Snellman kuvaili itse Pääomaa romaaniksi, joka on kulkenut hänen vierellään pitkään ja odottanut kirjoittamisensa hetkeä.

Laila Hirvisaarelta ilmestyy toinen Katariina toista käsittelevä teos, Me Keisarinna. Hirvisaari kuvaili teoksen kirjoittamista hyvin raskaaksi - kuinka hän oli vuorotellen ollut riidoissa ja sovussa päähenkilönsä kanssa, joka on kerrassaan hankala ihminen. En ole lukenut mitään Hirvisaaren teoksia, mutta puheenvuoro herätti mielenkiintoa tätä järkälemäistä kaksoisromaania kohtaan, sillä laajoissa historiallisissa romaaneissa on viihdyttävyytensä: maailma, joka on toisenlainen kuin tämä.

Dekkaristi Outi Pakkasen tuotanto on myöskin minulle tuntematonta aluetta. Rakastaja-romaanin kompositio vaikutti siltä, että teos saattaa kiinnostaa aikaisintaan kaukaisessa tulevaisuudessa. Pakkanen on kuitenkin loistava puhuja, ja häntä kuuntelisi mieluusti toistekin.

Rikos kannattaa -kirjoituskilpailun romaanillaan Veripailakat voittanut Milla Ollikainen osoittautui myöskin erinomaiseksi puhujaksi. Veripailakat sijoittuu nyky-Lappiin ja peilaa taustakseen metsäkaartilaisten historiaa. Asetelma vaikuttaa herkulliselta, dekkarihimohetkellä pitää muistaa tämän teoksen olemassaolo.

Toinen mielenkiintoiselta vaikuttava dekkari oli Antti Tuomaisen Synkkä niin kuin sydämeni. Romaani sisältää suljetun paikan motiivin - tapahtumat liittyvät synkän perhetarinan auki kerimiseen ja sijoittuvat kartanoon. Myös Tuomainen menee lukulistalle.

Vaikka kaikkien kirjailijoiden teokset, tyyli tai aihepiirit eivät omaan kiinnostukseen osuneetkaan, aina on hauskaa olla kuuntelemassa tarinoita teoksista ja niiden taustalta. Hyvä ilta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti