lauantai 17. elokuuta 2024

Taiteiden yö 2024

Katedraalin yö @ Uspenskin katedraali

Uspenskin katedraalissa vietettiin Taiteiden yönä Katedraalin yötä. Kävimme kuuntelemassa katedraalikuoron esiintymistä. Kuoron ääni teki katedraalin tilan näkyväksi aivan uudella tavalla kohotessaan kohti kattoa ja täyttäessään tilan kokonaan. 



Vilma Jää @ Etno-Espan lava

Espan lava on todennäköisesti yksi Taiteiden yön ruuhkaisimpia kohtia ja suosituimpia paikkoja. Helsingin SAnomat nosti tärppijutussaan esiin Vilma Jään ja luonnehti hänen musiikkityyliään jotakuinkin suomalais-ugrilaiseksi popiksi. Pitihän sitä mennä kuuntelemaan. 

 

Emme olleet aivan suoraan lavan edessä, joten en tiedä, johtuiko se siitä vai miksauksesta ylipäätään, mutta niin musiikki kuin laulukin olisi voinut tulla paljon kovempaa. Ajoittain oli ylipäätään vaikeaa kuulla. Artistin tyyliin pääi kuitenkin käsiksi: laulu oli eteerissävyistä, taustalla jokin komppi ja soittimina myös kanteleita tai niiden sukulaisia tai variaatioita. Biisissä, joka kertoi manaaja-Miinasta, laulaja sai yleisön hienosti mukaan kirkumaan.


Basso @ Senaatintori

Juhlaviikkojen tilausteos oli Senaatintorilla illan hämärän syventyessä esitetty BASSO. Siitä ei voi sanoa muuta kuin WAU. Näimme kirkon portaiden leveydeltä bassoja: sähköbassoja, kontrabassoja, muita matalia jousisoittimia, matalia puhaltimia, rumpusetin ja matalan taajuuden lyömäsoittimia kuten patarumpuja... ja bassolaulajakuoron sekä sooloja. Kuulutukset ennen esityksen alkamista lausui myös matala bassoääni, kuten asiaan kuului. Tilausteoksen tematiikka lähti liikkeelle maailman synnystä: "Ennen kuin oli mitään... mitä oli ennen mitään.... oli basso." Esityksessä oli siis sekä mahtipontisuutta että huumoria. Bassojen ihalijana nautin tästä esityksestä suuresti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti