tiistai 19. heinäkuuta 2016

Haruki Murakami: Norwegian Wood"Olin silloin kolmekymmentäseitsemän ja istuin valtavassa Boeing 747:ssä, joka sukelsi paksun pilvipeitteen läpi lähestyessään Hampurin lentokenttää."


Tammi 2012. Suom. englanninkielisen käännöksen pohjalta Aleksi Milonoff. Japaninkielinen alkuteos Noruwei no mori, 1987, 426 s.

Haruki Murakamin romaania Norwegian Wood oli hehkutettu jo pitkään ennen kuin tartuin siihen. Minua yksinkertaisesti ärsytti romaanin nimi: sen nyt vielä kestää, että leffojen nimiä ei suomenneta, mutta miksi ihmeessä suomen kielllä julkaistun - ja vielä japaniksi alun perin kirjoitun - romaanin nimi on englanniksi?! No, nimi sai melko pian selityksensä: kyse on Beatlesin samannimisestä biisistä, jonka sanojen lukeminen antaa avaimen myös romaanin tarinaan.

Ja kyllä, Norwegian Wood on lumoava romaani. Päähenkilö Toru muistelee opiskelemista, tyttöjä, ystävyyttä, rakastumista, rakkautta ja kuolemaa, ja kertoo tarinan nuoruudestaan. Vaikka japanilainen kulttuuri poikkeaa suomalaisesta, Murakami tuo kertomuksen lähelle lukijaa: teemat ovat niin universaaleja, että ne itsessään puhuttelevat, mutta esimerkiksi kunnian kulttuuri, jonka koen itselleni vieraaksi, välittyy sujuvasti romaanin kautta. Tarkoitan tällä sitä, että Norwegian Woodin tarinassa tehdään monia itsemurhia: itsemurha tuntuu varsin luonnolliselta valinnalta, kuolema on osa elämää.

Toru rakastuu Naokoon, ja heidän rakkaustarinastaan Norwegian Woodissa perimmältään on kyse; loppujen lopuksi kyse on aina rakkaudesta. Naoko ei ole millainen tahansa tyttö tai nuori nainen, hän nimittäin kärsii hahmottomaksi jäävistä mielenterveydellisistä ongelmista. Naoko on hyvin herkkä, mutta ymmärrettävällä, ei mitenkään alleviivatulla tai itsekorostuksellisella tavalla. Muitakin tarinalinjoja romaanissa on, mutta keskeisimpänä on kyse Naokosta ja siitä, mitä tarkoittaa valinta elämän ja kuoleman välillä, tai haave- tai harhakuvan ja todellisuuden välillä.

Norwegian Wood herätti kiinnostuksen Murakamin muutakin tuotantoa kohtaan.

* * *
Lukuhaaste 2016:
3. Kirjassa rakastutaan
5. Kirjan kannesta voi tehdä kirjanaaman
7. Vihervuosi 2016 -sloganiin "Minun maisemani - maalla ja kaupungissa" sopiva kirja
8. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa en ole lukenut aiemmin
10. Aasialaisen kirjailijan kirjoittama kirja
17. Kirjassa juhlitaan
41. Kirjassa lähetetään kirjeitä
44. Kirjassa joku kuolee

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti