maanantai 28. heinäkuuta 2014

Lekuresin linna, Saranda

Sarandan rantakaupunkia Albanian etelärannikolla hallitsee vuorelta käsin Lekuresin linna. Linnavuoren huippu on varsin patikoitavan matkan korkeudessa, joskin matkalla näimme sekä masokistisen ylämäkipyöräilijän että useita huipulle suunnanneita takseja.


Reitti Lekuresin linnaan kulkee linnavuoren sisämaanpuoleista reunaa, mistä linnalle on myös viitoitus. Linnavuorelle pääsee mahdollisesti kapuamaan myös rannikonpuoleista reunaa pitkin, ja se näytti jokseenkin seikkailulliselta - sillä Saranda on keskustaa ja keskustan rantabulevardia lukuun ottamatta varsin muutoksen kourissa oleva kaupunki: kaikkialla rakennetaan, tai tarkemmin sanottuna kaikkialla on eri vaiheissaan olevia rakennustyömaita. Turismiin panostetaan täysillä, mutta panostus on vielä omalaatuisesti aluillaan. Sarandan reunamilla ja vuorenrinteillä törmää siis katkeaviin ja katoaviin teihin, eri valmiusasteissa oleviin rakennuksiin ja hiekkapölyyn. Puut eivät matkailijaa varjosta, sillä Albanian puusto vaikuttaa pitkälti maan tasalle hakatulta, ainakin vuorilla.

Lekuresin linnaan kannattaa kiivetä ainakin kahdesta syystä. Ensinnäkin maisemat linnavuorelta ovat upeat: Sarandan kaupunki lepää lahden ympärillä ja vastapäätä on hieman usvainen Korfu.Toiseksi Lekuresin linnassa on ravintola. Päiväsaikaankin syöjiä oli, ja usea ravintolassa piipahtanut kyseli illan ohjelmasta ja menusta - kaikesta päätellen ravintolassa kannattaisi syödäkin.
Ravintolan sisätilat ovat pienehköt mutta elegantit, ulkoterassilla tilaa tuntuu olevan lähes absurdin paljon - terasseja on useassa eri tasossa, jokaisella on hieman erityyppinen kalustus ja asiakaspaikkoja on satoja. Herää kysymys, järjestetäänkö täällä joskus jotain megabileitä - ja jos ei, niin kannattaisiko?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti