sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Platonin Akatemia XXI

Platonin Akatemia järjestettiin vuonna 2017 kahdettakymmenettäensimmäistä kertaa, tällä kertaa myös osana Suomi100-tapahtumavuotta.

Torstaina useat tapahtumat valtasivat Tuusulan Rantatien levittyen aina Järvenpään ja laajemminkin Keski-Uusimaan alueelle, kun arkeologiabussi kiersi iltapäivällä eri kohteissa. Mielenkiintoisin ohjelma oli kenties Halosenniemessä, missä järjestettiin Suomi ennen Suomea -seminaari, jossa puhujina olivat Risto Pulkkinen, Vesa Matteo Piludu ja Osmo Pekonen, aiheenaan suomalainen kansanusko eri näkökulmista.

Perjantaina oli vuorossa iltatapahtuma Kallio-Kuninkalan kartanossa. Ilta oli täynnä elokuvaa, runoutta, musiikkia ja tanssia. Illan aluksi nähtiin Aino Mätön säveltäjä Harri Vuoreen keskittyvä dokumenttielokuva "Jälkeläiset - Kertomus taiteilijaelämästä Rantatiellä". dokumenttielokuva peilasi kiinnostavalla tavalla nykyistä Rantatien taiteilijayhteisöä sadan vuoden takaiseen vastaavaan ja teki näkyväksi sen, että Rantatie on edelleen elävän kulttuurin kehto - vaikka siitä ensimmäisenä tulevatkin mieleen Eino Leino, Jean Sibelius, Pekka Halonen ja mahdollisesti Aleksis Kivi, jonka kuolinmökki Rantatiellä sijaitsee.

Mirkka Rekola -seuran edustajat lausuivat Platonin Akatemiassa sekä Mirkka Rekolan runoja että omia runojaan, mikä loi kiinnostavan kokonaisuuden - ja eivät vain lausuneet, vaan myös lauloivat. Sen jälkeen nähtiin Tair Arusaaren ja Essi Kosken ohjaama musiikkia, tanssia ja lausuntaa yhdistelevä ja suomalaisuutta käsittelevä esitys "Hetkiä", jonka jälkeen ilta jatkui vielä sekä runouden että musiikin parissa.

Iltatapahtuma oli hieno ja mieltävirkistävä kulttuurikokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti